Riksarkivar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henrik Wergelands arbeidsrom på Akershus. Riksarkivarlokalet.

Riksarkivar er øverste sjef for arkivvesenet og leder av Riksarkivet. Embetet ble opprettet i 1840, og Henrik Wergeland fikk stillingen som den første riksarkivar.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Riksarkivar er den faglige og administrative lederen av såvel Riksarkivet som Arkivverket i Norge.[1] I tillegg har riksarkivaren direkte ansvar i henhold til lovverk og forskrifter.

Embetet ble opprettet i 1840, og Henrik Wergeland fikk stillingen som Norges første riksarkivar.[2] Den gang fungerte stillingen bare som leder av Riksarkivet.

I 1904 ble stillingen utvidet til også å bli leder for Statsarkivene (Arkivverket).[2] Inga Bolstad tiltrådte som Norges første kvinnelige riksarkivar 1. oktober 2014.[3]

Liste over riksarkivarer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Riksarkivaren». Arkivverket. Besøkt 14. april 2019. «Riksarkivaren har veilednings- og tilsynsansvar for arkivarbeidet i offentlig sektor. Det innebærer myndighet til å gi generelle regler og til å fatte vedtak i spørsmål som reguleres av arkivloven.» 
  2. ^ a b «Riksarkivaren». Arkivverket. Besøkt 14. april 2019. «Henrik Wergeland var Norges første riksarkivar, han ble utnevnt i 1840. Fram til 1904 var riksarkivaren kun sjef for Riksarkivet. I 1904 ble han også øverste leder for statsarkivene.» 
  3. ^ «Riksarkivaren». Arkivverket. Besøkt 14. april 2019. «Nåværende riksarkivar er Inga Bolstad, som tiltrådte 1. oktober 2014. Hun er også Norges første kvinnelige riksarkivar.» 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]