Asgaut Steinnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Asgaut Steinnes
Riksarkivar Asgaut Steinnes, ca. 1935.jpg
Født11. oktober 1892
Klepp
Død1973
Gravlagt Vestre gravlund
Beskjeftigelse Historiker
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse Kommandør av Dannebrogordenen, Stavanger Aftenblads kulturpris (1968), Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning, historisk-filosofisk klasse (1943), ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden

Asgaut Steinnes (født 11. oktober 1892 i Klepp, død 6. juli 1973) var en norsk arkivar, historiker og spesialist på middelalderen.

Han tok dr.philos.-graden i 1928 om skattesystemet i middelalderen. Fra 1933 til 1960 var han riksarkivar. Fra 1961 var han statsstipendiat.

Steinnes var en av grunnleggerne av den agrarhistoriske tradisjonen i norsk historieforskning. Steinnes' hovedinnsats var først og fremst detaljstudier av skattesystem, eiendomsforhold og bosetning i eldre tid. Innsikter herfra ble brukt til å kaste lys over store historiske spørsmål som årsakene til at Norge opphørte å være en selvstendig stat i senmiddelalderen, pestens innvirkning og vekst i kongemakten. Steinnes' metode var grundig og eksakt (kvantitativ) analyse av stedsnavn, jordebøker, hjemmelsdokumenter, regnskaper og matrikler m.m. Steinnes' systematiske arbeid med å kartlegge enheter for mål, vekt og regnskapsenheter i middelalderen var en forutsetning for alle senere kvantitative analyser økonomisk historie i eldre tid.

Se også[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Salvesen, Helge: «The strength of Tradition. A Historiographical Analysis of Research into Norwegian Agrarian History during the Later Middle Ages and the Early Modern Period» I: Scandinavian Journal of History 7:75-133. 1982

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]