Asgaut Steinnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Asgaut Steinnes
Riksarkivar Asgaut Steinnes, ca. 1935.jpg
Født11. oktober 1892
Klepp
Død1973[1][2]
Gravlagt Vestre gravlund
Beskjeftigelse Historiker
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Kommandør av Dannebrogordenen, Stavanger Aftenblads kulturpris (1968), Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning, historisk-filosofisk klasse (1943), ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden

Asgaut Steinnes (født 11. oktober 1892 i Klepp, død 6. juli 1973) var en norsk arkivar, historiker og spesialist på middelalderen.

Han tok dr.philos.-graden i 1928 om skattesystemet i middelalderen. Fra 1933 til 1960 var han riksarkivar. Fra 1961 var han statsstipendiat.

Steinnes var en av grunnleggerne av den agrarhistoriske tradisjonen i norsk historieforskning. Steinnes' hovedinnsats var først og fremst detaljstudier av skattesystem, eiendomsforhold og bosetning i eldre tid. Innsikter herfra ble brukt til å kaste lys over store historiske spørsmål som årsakene til at Norge opphørte å være en selvstendig stat i senmiddelalderen, pestens innvirkning og vekst i kongemakten. Steinnes' metode var grundig og eksakt (kvantitativ) analyse av stedsnavn, jordebøker, hjemmelsdokumenter, regnskaper og matrikler m.m. Steinnes' systematiske arbeid med å kartlegge enheter for mål, vekt og regnskapsenheter i middelalderen var en forutsetning for alle senere kvantitative analyser økonomisk historie i eldre tid.

Se også[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Salvesen, Helge: «The strength of Tradition. A Historiographical Analysis of Research into Norwegian Agrarian History during the Later Middle Ages and the Early Modern Period» I: Scandinavian Journal of History 7:75-133. 1982

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]