Richard Udugama

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Richard Udugama
Født11. nov. 1911Rediger på Wikidata
Matale
Død14. mai 1995Rediger på Wikidata (83 år)
BeskjeftigelseDiplomat, politiker Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedStaff College, Camberley
PartiSri Lankas frihetsparti
NasjonalitetSri Lanka
UtmerkelserMedlem av Den britiske imperieordenen

Alexander Richard Udugama (født 11. november 1911, død 14. mai 1995 i Matale, Sri Lanka) var en militær leder, politiker og diplomat fra Sri Lanka.

Han var kommandør i det srilankiske militæret fra 1964 til 1966. Sammen med over tyve andre personer ble han anklaget for statskupp i 1966.[1] Han ble imidlertid frikjent for anklagene.

I 1970 ble han valgt inn som representant for sitt hjemdistrikt Matale. Han tjenestegjorde som Sri Lankas ambassadør til Irak mellom 1979 og 1982.

Studier og krigstjeneste[rediger | rediger kilde]

Udugama studerte ved Trinity College, men tok en pause fra studiene på grunn av andre verdenskrig, da han sluttet seg til Ceylon Defence Force og begynte som fenrik i det srilankiske infanteriet i 1940. Han var medlem av en bataljon i infanteriet og han tok flere infanteri-kurs på Sri Lanka og India. Han ble forfremmet til graden kaptein 1. januar 1943. I november 1943 ble han overført til den britiske hæravdelingen som opererte i Burma under den andre verdenskrig. I denne tiden var han med i Punjab Regiment i Arakan-området, på østsiden av Mayu Range. For sin krigstjeneste ble han tildelt flere medaljer, som Burma Star, Defence Medal og Krigsmedaljen. Han ble også tildelt en Order of the British Empire. Etter krigen ble han demobilisert, men sluttet seg til den nye srilankiske hæren da denne ble etablert i 1949. Da ble han ansatt som vanlig offiser med grad som major.

Ved begynnelsen av 1960-tallet hadde han nådd graden oberst, og han ble ansatt i Ceylon Sinha Regiment som kommanderende offiser og var stasjonert i distriktet Jaffna. Der ble han kjent for å bryte opp en protest. I 1962 ble det gjort forsøk på et statskupp, og han ble beordret tilbake til Colombo. Udugama ble utnevnt til Kommandør av det srilankiske militæret i 1964. Han var den første singalesisk-buddhistiske kommandøren som ble tildelt graden brigader.

I 1966 ble han arrestert og anklaget for medvirkning til statskupp mot regjeringen og dens daværende statsminister Dudley Senanayake. Udugama satt fengslet på Welikada i tre år før rettssaken fant sted. Høyesterett fant ham ikke skyldig, og frikjente ham for alle anklager om statskupp. Etter frifinnelsen ble han tildelt et sete for distriktet Matale for det politiske partiet Freedom Party, og ble valgt som medlem av parlamentet, et sete som han beholdt frem til 1977.

På slutten av 1970-tallet ble han en støttespiller for United National Party, og i 1979 ble han utnevnt til Sri Lankas ambassadør til Irak frem til 1982. Regjeringen i Sri Lanka skjenket ham tittelen Deshamanya, og da han døde i 1995 ble en statsbegravelse innvilget med fulle militære æresbevisninger.

Familie[rediger | rediger kilde]

General Udugama giftet seg med Rita Nugawela Kumarihamy, datter av Tikiri Banda Nugawela Rate Mahatmaya. Ekteparet fikk en sønn og en datter sammen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nyrop, Richard F. (1971). Area Handbook for Ceylon (engelsk). U.S. Government Printing Office.