Richard Udugama

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Udugama
Født11. november 1911
Matale
Død14. mai 1995 (83 år)
Utdannet ved Staff College, Camberley
Beskjeftigelse Diplomat, politiker
Nasjonalitet Sri Lanka
Utmerkelser Medlem av Den britiske imperieordenen

Richard Udugama (født 11. november 1911, død 14. mai 1995 i Matale, Sri Lanka) var en militær leder, politiker og diplomat fra Sri Lanka.

Udugama ble utdannet ved Trinity College men tok en pause fra studiene på grunn av den andre verdenskrig, da han sluttet seg til Ceylon Defence Force og begynte som fenrik i det srilankiske infanteriet i 1940. Han var medlem av en bataljon i infanteriet og han tok flere infanteri-kurs i Sri Lanka og India. Han ble forfremmet til graden kaptein 1. januar 1943. Han var kommandør i den srilankiske militæret fra 1964 til 1966 før han ble valgt inn som representant for hjemdistriktet Matale i 1970. Han tjenestegjorde som Sri Lankas ambassadør til Irak mellom 1979 og 1982. Han ble anklaget for et påstått statskupp i 1966.

I november 1943 ble han overført til det britiske hæravdelingen som opererte i Burma under den andre verdenskrig. I denne tiden var han med i Punjab Regiment i Arakan-området, på østsiden av Mayu Range. For sin krigstjeneste ble han tildelt flere medaljer, som Burma Star, Defence Medal og Krigsmedaljen. Han ble også tildelt en Order of the British Empire. Etter krigen ble han demobilisert, men sluttet seg til den nye srilankiske hæren da denne ble etablert i 1949. Da ble han ansatt som vanlig offiser med grad som major.

Ved begynnelsen av 1960-tallet hadde han nådd graden oberst og han ble ansatt i Ceylon Sinha Regiment som kommanderende offiser og var stasjonert i distriktet Jaffna. Der ble han kjent for å bryte opp en protest. I 1962 ble det gjort forsøk på et statskupp ble han beordret tilbake til Colombo og han ble utnevnt til Kommandør av den srilankiske militæret i 1964. Han var den første singalesisk-buddhistiske kommandøren som ble tildelt graden brigader.

Han ble arrestert, anklaget for medvirkning til statskupp mot regjeringen og dens daværende statsminister Dudley Senanayake. Udugama satt fengslet på Welikada i tre år til rettssaken fant sted. Høyesterett fant ham ikke skyldig, og frikjente ham for alle anklager om statskupp. Etter frifinnelsen ble han tildelt et sete for distriktet Matale for det politiske partiet Freedom Party, og ble valgt som medlem av parlamentet, et sete som han beholdt frem til 1977.

På slutten av 1970-tallet ble han en støttespiller for United National Party, og i 1979 ble han utnevnt til Sri Lankas ambassadør til Irak frem til 1982. Regjeringen i Sri Lanka skjenket ham tittelen Deshamanya og da han døde i 1995 ble en statsbegravelse innvilget med fulle militære æresbevisninger.

General Udugama giftet seg med Rita Nugawela Kumarihamy, datter av Tikiri Banda Nugawela Rate Mahatmaya. Ekteparet hadde en sønn og en datter sammen.