Richard Lynn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Richard Lynn (født 1930) er en britisk professor emeritus i psykologi fra University of Ulster[1][2] som er kjent for hans syn på rase og etniske forskjeller.[3] Lynn sier at det er intelligenseforskjeller når man ser på rase og kjønn. Lynn er en av verdens ledende forskere innenfor IQ-forskning.

Lynn ble utdannet ved Bristol Grammar School og Cambridge University i England.[4] Han har arbeidet som foreleser i psykologi ved University of Exeter, og som professor i psykologi ved Economic and Social Research Institute i Dublin, og ved University of Ulster at Coleraine. Han har skrevet og vært medforfatter til mer enn 11 bøker og 200 vitenskapelige artikler over en periode på fem decennier. To av hans siste bøker er dysgenics og eugenics.

Sent på 1970-tallet skrev Lynn at han fant høyere gjennomsnittlig IQ-score hos østasiater sammenlignet med hvite (5 poeng høyere i hans metaanalyse). I 1990 foreslo han at Flynneffekten; en observert årlig økning av IQ-scoren i verden – muligens kunne forklares med forbedret ernæring, spesielt i tidlig barndom.

Som mesteparten av forskning innen rase og intelligens er Lynns forskning kontroversiell. Han er sitert i boken The Bell Curve. Han er også en av de 52 vitenskapsfolkene som signerte «Mainstream Science on Intelligence», en kronikk som stod på trykk i Wall Street Journal som forsvarte The Bell Curve.[5] Han sitter i redaktørrådet (editorial boards) i de vitenskapelige tidsskriftene Intelligence og Personality and Individual Differences.[6] Han er også styremedlem i Pioneer Fund og i det Pioneer-støttede tidsskriftet Mankind Quarterly.

Lynn medvirket i den norske tv-serien Hjernevask (TV-program) som gikk på NRK i 2010.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Psychology Research Institute
  2. ^ Richard Lynn
  3. ^ Call for re-think on eugenics BBCNews Fredag, 26. april 2002
  4. ^ Richard Lynn
  5. ^ Gottfredson, Linda (13 December 1994). Mainstream Science on Intelligence. p A18.
  6. ^ Intelligence[1] og Personality and Individual Differences[2] publisher's pages.
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)