Flynneffekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Flynn-effekten (engelsk The Flynn effect) er betegnelsen på det fenomen at resultatene som oppnås på intelligenstester har vist seg å bli høyere over tid. Fenomenet kan i ulik grad observeres over hele verden, og er oppkalt etter den newzealandske statsviteren James R. Flynn, som oppdaget det. Den gjennomsnittlige økningen i IQ-verdi synes å være ca. 3 poeng per tiår. I den utviklede delen av verden har effekten opphørt eller til og med reversert.[1][2]

Flynn-effekten er et brysomt fenomen for de som tror at intelligenstester gir en objektiv synsvinkel på en persons intelligens, ettersom det skulle bety at dagens mennesker er mer intelligente enn tidligere generasjoner. Flynn anser selv at dette ikke er tilfellet, men mener at det isteden er mulig at noe i det moderne samfunn (større krav til abstrakt tenkning, tilgang til datamaskiner, mer visuelt orientert kultur etc.) er årsaken.

Bedre ernæring er også en teori. Data fra Skandinavia viser at IQ-nivået økte til og med i de heller dårlige årene under og rett etter andre verdenskrig.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Men nå ser vi at Flynn-effekten har nådd toppen i den utviklede delen av verden, og at vi ikke kan vri mer IQ ut av den. Faktisk ser man at grupper født etter 1980 er mindre intelligente enn enn tidligere grupper (...), sier Woodley, og henviser til både danske og norske data som viser en nedgang i intelligens hos unge menn på sesjon. Frank, Lone (19. januar 2012). «Den mest vidunderlige ting: Intelligensforskere hevder vi blir stadig dummere». Oslo: Morgenbladet. 
  2. ^ Gray, Richard (7. februar 2009). «British teenagers have lower IQs than their counterparts did 30 years ago». London: The Telegraph. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]