Rhynchophorini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rhynchophorini
Rhynchophorus ferrugineus
Nomenklatur
Rhynchophorini
Schönherr, 18433
Populærnavn
kornsnutebiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieCurculionoidea
FamilieSnutebiller
Økologi
Antall arter: 110
Habitat: terrestrisk, mest på enfrøbladete planter
Utbredelse: de fleste i tropene
Inndelt i

Rhynchophorini er en gruppe av biller i overfamilien snutebiller (Curculionoidea).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store (opptil 50 millimeter) snutebiller, de fleste av artene forholdsvis store til snutebiller å være, og gruppen omfatter de største av alle snutebiller. Kroppsformen er vanligvis avlang og mer eller mindre sylindrisk, og de har en lang, krum snute som er rund i tverrsnitt. Grunnfargen er vanligvis mørkebrun eller svart, men de har ofte rødlige eller hvite tegninger. Hodet er forholdsvis lite med store fasettøyne. Hos noen arter møtes fasettøynene på undersiden av hodet. I midten er hodet trukket ut til en lang snute. Antennene sitter festet på sidene av snuten. Disse består av et langt indre ledd, en midtre svøpe (funiculus) på 4-6 ledd, og en ytre, tre-leddet kølle. Antennene er knebøyde mellom det første leddet og svøpen. Brystskjoldet (pronotum) er forholdsvis stort, omtrent så langt som bredt, med rundede sider. Det er gjerne kraftig punktert, men mangler tydelige groper eller furer. Dekkvingene er gjerne omtrent så brede som brystskjoldet, avlange og parallellsidige, ofte med tydelige punktrekker. Beina er forholdsvis kraftige og middels lange, forbeina kan være sterkt forlengede. Lårene kan ha en tann på undersiden. Føttene er fem-leddete, det fjerde leddet varierer i størrelse fra ganske stort og tydelig til meget lite og nesten usynlig. Det tredje leddet er tolappet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste av artene lever i tropene på enfrøbladete planter, særlig på palmer (Arecaceae), arter i ananasfamilien (Bromeliacaceae) og orkidéer (Orchidaceae), også på gress (Poaceae) og halvgress (Juncaceae). Unntaket mellom de artene som lever på levende planter er slekten Rhodobaenus som lever på kurvplantefamilien (Asteraceae), en tofrøbladet gruppe. Larvene minerer vanligvis inne i stengler og skudd. Ursnutebillene er mest tallrike i lavlands-regnskoger i tropene.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Noen av Rhynchophorus-artene er betydelige skadedyr ved dyrking av ulike slags palmer. På den andre siden har de store, fete larvene til denne gruppen vært en viktig kilde til protein for en del folk som har levd som jegere og sankere i tropiske områder.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Cyrtotrachelus dux er trolig den største av alle snutebiller
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 16. oktober 2020. Besøkt 16. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]