Rhagophthalmidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rhagophthalmidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rhagophthalmidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Gruppe: bløtvinger og lysbiller
Antall arter: ?, ikke i Norge
Habitat: terrestrisk, på bakken
Utbredelse: Asia
Delgrupper:

Rhagophthalmidae er en liten familie av selvlysende biller som bare finnes i Asia. De ble tidligere regnet til samme familie som de amerikanske artene i familien Phengodidae, men er nå skilt ut som en egen gruppe. Arten Rhagophthalmus ohbai, som lever i Japan, har blitt en del studert på grunn av sine lysutsendende organer. Denne arten sender ut både rødt og grønt lys, noe som er ganske uvanlig. Hannene ser ut som normale biller, mens hunnene er mer eller mindre larve-aktige (larviforme hunner). Hos de fleste slektene har hunnene utviklet "voksne" fasettøyne, antenner og bein, men hos noen er også disse larvelignende.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (5 – 35 mm) biller, de larvelignende hunnene størst. Hannene er avlange, med et stort hode som gjerne er bredere enn brystskjoldet (pronotum), med store fasettøyne. Antennene er korte (kortere enn hodebredden), tråd- eller kamformede, med enten 3 eller 12 ledd. Brystskjoldet (pronotum) er omtrent firkantet. Dekkvingene er myke, de dekker flygevingene men ofte ikke de bakerste bakkroppsleddene. Bakkroppen er lang og kjegleformet. Beina er ganske lange og tynne. Hunnene er larvelignende, avlangt spoleformet, bredest på midten, hodet er ganske lite, antennene korte og sylindriske.


Levevis[rediger | rediger kilde]

Larver og hunner lever på bakken, gjerne mellom løvstrø. De er sannsynligvis rovdyr. Hannene flyr godt og blir gjerne tiltrukket til lys. I likhet med mange beslektede familier sender disse billene ut lys. Noen arter utmerker seg ved at de kan sende ut lys i flere farger.


Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ochotrya semiusta, hann: [1]. Rhagophthalmus ohbai, hunn: [2]. Diplocalon hasselti, hann: [3].