Cydistinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cydistinae
Nomenklatur
Cydistinae
Paulus, 1972
Hører til
biller,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 7
Habitat: planter og trær
Utbredelse: Asia
Inndelt i


Cydistinae er en gruppe av biller. Disse billenes systematiske plassering har vært noe av et mysterium, men nye undersøkelser av DNA tyder på at de hører til i familien Phengodidae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, avlange biller med fjærformede antenner. De kan minne om lysbiller (Lampyridae). Hudpanseret er forholdsvis tynt og mykt, på farge er de gjerne rødlige. Hodet er middelsstort, firkantet med rundet utstående fasettøyne. Hos hannene er antennene fjærformede, hvert ledd med to utskudd. Pronotum er firkantet, dekkvingene er nokså korte og dekker ikke mesteparten av den lange, slanke bakkroppen. Flygevingene stikker ut et stykke bak dekkvingene. Beina er forholdsvis korte. Hunnene er ukjente, men det er sannsynlig at de er larvelignende (neoteniske), larvene og hvor de lever er også ukjente.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ingenting er kjent om biologien til disse billene.


Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen er utbredt i Lilleasia, Levanten og Iran.


Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Gruppen har tidligere vært plassert blant annet i familien Lampyridae.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Robin Kundrata, Stephan M Blank, Alexander S Prosvirov, Eliska Sormova, Matthew L Gimmel, Dominik Vondráček og Katja Kramp (2019) One less mystery in Coleoptera systematics: the position of Cydistinae (Elateriformia incertae sedis) resolved by multigene phylogenetic analysis. Zoological Journal of the Linnean Society 187 (4): 1259–1277.[1]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]