Republikkens dag (India)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Indias grunnlov

Republikkens dag (hindi: गणतन्त्र दिवस; engelsk: Republic Day) er en indisk nasjonaldag som feirer datoen for Indias grunnlov som ble virksom fra den 26. januar 1950 og erstattet da den britiske loven om regjering av India av 1935 (Government of India Act 1935) som det lovgivende dokument for India.[1]

Grunnloven ble godkjent av den indiske konstituerende forsamling den 26. november 1949, og var i virkning fra og med den 26. januar 1950 med et demokratisk system, og fullførte således landets overgang til å bli en selvstendig republikk. 26. januar ble valgt som republikkens dag ettersom det var på denne dagen i 1930 at Erklæringen om indisk uavhengighet (Purna Swaraj)[2] ble proklamert av den indiske nasjonalkongress i motsetning til statusen som dominion (betegnelse for britiske kolonier som hadde oppnådd selvstyre inn under den britiske kronen)[3] som ble tilbudt av det britiske regimet.[4]

Republikkens dag er den ene av tre nasjonaldager i India, de andre to er Uavhengighetsdagen og Gandhi Jayanti (Mahatma Gandhis fødselsdag).

Feiringer[rediger | rediger kilde]

De fremste feiringene under Republikkens dag er holdt i hovedstaden New Delhi ved Rajpath («Kongens vei») foran Indias president. På denne dagen er det seremonielle parader på Rajpath som skjer som en hyllest til India; landets enhet i sitt mangfold og dets rike kulturarv.

I 2016, ved anledningen av Republikkens dag for 67. gang, holdt departementet for protokoll i regjeringen i delstaten Maharashtra i sørvestlige India sin første parade i retningslinjene til feiringen i Delhi langs hele strekningen av Marine Drive i Mumbai.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Introduction to Constitution of India» Arkivert 22. oktober 2014 hos Wayback Machine., Ministry of Law and Justice of India. 29. juli 2008.
  2. ^ «Purna Swaraj: The Demand for Full Independence 26 January 1930» Arkivert 8. november 2018 hos Wayback Machine., India of the Past.
  3. ^ «dominion (n.)», Online Etymology Dictionary.
  4. ^ Kaul, Chandrika (3. mars 2011): «From Empire to Independence: The British Raj in India 1858-1947», BBC History

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Republic Day (India) – kategori av bilder, video eller lyd på Commons