Marine Drive (Mumbai)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marine Drive
Basisdata
LandIndia
KommuneMumbai

Kart
Marine Drive
18°56′38″N 72°49′23″Ø

Marine Drive (hindi: मरीन ड्राईव्ह, «Dronningens halskjede») er en 3,5 km lang bulevard i sørlige Mumbai. Den er en C-formet vei med seks kjørebaner, dekket av betong, som strekker seg langs kysten av byen Mumbais naturlige bukt.

Veien knytter forretningsdistriktet Nariman Point til oldtidens Shiva-tempel Babulnath og Malabarhøydene, 50 moh og det høyeste punkt og mest eksklusive område i Mumbai.[1] Marine Drive er beliggende over oppdemmet landområde mot vest-sørvest. En promenade går parallelt med denne delen av veien. Veien er også kjent som «Dronningens halskjede» ettersom, om man beskuer den om natten fra et opphøyd punkt et eller annet sted langs veien, minner gatelyktene om en streng av perler i et halskjede.

I 2012 annonserte det kommunale bystyret for Stor-Mumbai at hele veien ville få et nytt dekke, 72 år etter at det ble lagt for første gang.[2]

Det offisielle navnet for denne veien, selv om det sjelden benyttes, er Netaji Subhash Chandra Bose Road,[3] oppkalt etter Subhas Chandra Bose (18971945), indisk leder i uavhengighetskampen mot britene. Promenaden er strukket med palmetrær. Ved nordenden av Marine Drive ligger stranden Chowpatty. Det er en populær strand kjent for sin Bhel puri, lokale hurtigmat. Mange restauranter ligger utstrakt langs denne strekningen. Lengre ned i veien ligger Walkeshwar, et rikt nabolag i Mumbai, og hvor Maharashtras guvernør bor.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nair, Manoj R. (26. juli 2011): «Malabar Hill: How a jungle turned into a posh address», DNA India
  2. ^ Makne, Eknath (22. oktober 2012): «Marine Drive will be smoother ride soon», Mumbai. Daily News and Analysis.
  3. ^ «Mumbai Must-Dos», National Geographic.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]