Indias president

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Indias president
(Rashtrapati)
Sittende
Droupadi Murmu

siden 25. juli 2022
Typestilling, statsoverhode, republikkens president, øverstkommanderende
VirkeområdeIndia
TiltaleformPresident (i India)
Hans Eksellense (utenfor India)
ResidensRashtrapati Bhavan
Velges avElectoral College of India
TerminlengdeFem år
Etablert26. januar 1950
Første
embetsholder
Rajendra Prasad
26. januar 1950
NestlederHamid Ansari
Flagg
Nettstedpresidentofindia.nic.in (en)
presidentofindia.gov.in (en)
editorialshindi.in

Indias president (engelsk: President of India, hindi: राष्ट्रपति; Rashtrapati, som betyr «Rikets herre» på sanskrit) er statsoverhode i Republikken India, samt øverstkommanderende for Indias forsvar. Til tross for artikkel 53 i Grunnloven, som sier at presidenten kan utøve sin myndighet direkte,[1] utøves med visse unntak all myndighet som tilhører presidenten i stedet av den sittende regjeringen med statsministeren i spissen.

Valgmåte[rediger | rediger kilde]

Presidenten velges av medlemmene i det indiske parlamentet (Lok Sabha og Rajya Sabha) så vel som av de lovgivende delstatsforsamlingene (Vidhan Sabha). Valgperioden er fem år. Sittende president har lov til å stille til gjenvalg. Det brukes en formel for å fordele stemmer slik at det oppnås en balanse mellom befolkningen i hver delstat og antall stemmer som representanter i den tilhørende delstatsforsamlingen kan gi, og en likeverdig balanse mellom medlemmer av delstatsforsamlingene og parlamentsmedlemmer. Dersom ingen kandidat får et flertall av stemmene finnes det et system som gjør at tapende kandidater elimineres fra konkurransen og stemmer for dem blir overført til andre kandidater, inntil en kandidat får et flertall. Visepresidenten velges ved en direkte avstemning der alle representanter (valgte og nominerte) i Lok Sabha og Rajya Sabha deltar.

Embedsboliger[rediger | rediger kilde]

Indias president holder til i Rashtrapati Bhavan (som betyr «Presidentens hus» på sanskrit) i New Delhi. Presidentens andre offisielle embedsboliger er The Retreat Building i Chharabra ved Shimla og Rashtrapati Nilayam («Presidentens hus») i Hyderabad.

Sittende president[rediger | rediger kilde]

Indias 14. og nåværende president er Droupadi Murmu, siden 25. juli 2022.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Justisdepartementet, Indias regjering: "Indias konstitusjon, oppdatert frem til 94. Amendment Act", s. 26,http://lawmin.nic.in/coi/coiason29july08.pdf Arkivert 9. september 2014 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]