Republika Srpska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Republika Srpska
Republika Srpska

Flagg

Våpen

Kart over Republika Srpska
Republika Srpskas plassering i Bosnia-Hercegovina. Føderasjonen Bosnia-Hercegovina vises med gul farge, og Brčko-distriktet med blå farge.

Land Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina
Status Delstat (entitet)
Hovedstad Sarajevo
Areal 24 641 km²
Befolkning 1 425 549 (2013, Agency for Statistics of Bosnia and Hercegovina)

Republika Srpska (norsk oversettelse: Den serbiske republikken, forkortet RS) er en av de to entitetene (delstatene) i Bosnia-Hercegovina. Den andre entiteten er Føderasjonen Bosnia-Hercegovina. I tillegg finnes Brcko-distriktet.

Sarajevo er i følge Bosnia-Hercegovinas grunnlov, hovedstad i Republika Srpska,[1] men parlamentet og delstatsregjeringen holder til i Banja Luka.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under Bosnia-krigen i årene 19921995, var byen Pale den reelle hovedstaden i Republika Srpska, som da ble kalt Bosnia-Hercegovinas serbiske republikk, og var en selverklært stat innen det internasjonalt anerkjente republikken Bosnia-Hercegovina. Staten ble ledet av president Radovan Karadžić.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Republika Srpskas parlament har ett kammer, kalt Nasjonalforsamlingen (Narodna Skupština Republike Srpske), og er delstatens lovgivende organ.[2] Parlamentet har 83 medlemmer som velges av folket for fire år av gangen. Nasjonalforsamlingen velger fem av RS' tilsammen 14 medlemmer av førstekammeret i Bosnia-Hercegovinas parlament.

Under Bosnia-krigen hadde RS' parlament sete i Pale, men ligger nå i Banja Luka.

De administrative funksjonene er delt mellom delstaten og de 63 kommunene.[3] Det finnes intet ytterligere forvaltningsnivå mellom staten og kommunene. Dette gjelder i motsetning til i delstaten Føderasjonen Bosnia-Hercegovina som i tillegg til 79 kommuner, er inndelt i 10 kantoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Constitution of Republika Srpska». Besøkt 18. august 2015. 
  2. ^ «National Assembly of the Republic of Srpska». Besøkt 19. august 2014. 
  3. ^ Holm-Hansen, Jørn (14. oktober 2014). «Republika Srpska – del av Bosnia-Hercegovina». Besøkt 19. august 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]