Liste over kommuner i Bosnia-Hercegovina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Illustrasjonen viser Føderasjonen Bosnia.Hercegovina i blått med sine kantoner (ulike sjatteringer), Republika Srpska i rødt og Brčko-distriktet i gult. Samtlige kommuner er også angitt.
Våpen
Politikk i
Bosnia-Hercegovina








Listen over kommuner i Bosnia-Hercegovinas omfatter 79 kommuner i delstaten Føderasjonen Bosnia-Hercegovnia, 63 kommuner i Republika Srpska, samt Brčko-distriktet som kun har ett administrativt nivå.

Føderasjonen Bosnia-Hercegovnia er inndelt i ti kantoner som utgjør et forvaltningsnivå mellom staten og kommunene.[1] Delstaten Republika Sprska er derimot en enhetsstat, hvor det ikke finnes noe administrativt nivå mellom delstatsmyndighetene og kommunene. Brčko-distriktet var tidligere et kondominium mellom delstatene, men er nå autonomt og direkte underlagt republikken Bosnia-Hercegovina. I distriktet finnes byen Brčko.

Kommunene i Bosnia-Hercegovina inneholder vanligvis et sentrum i form av en by eller tettsted, med det samme navn som kommunen. I Sarajevo-kantonen, som ligger i Føderasjonen Bosnia-Hercegovina, utgjør bydelene egne kommuner. En del av Sarajevo tilhører delstaten Republika Srpska.

Føderasjonen Bosnia-Hercegovina[rediger | rediger kilde]

Delstaten Føderasjonen Bosnia-Hercegovina er inndelt i ti kantoner (bosnisk kantoni, kroatisk zupanije). Kantonene er inndelt i tilsammen 79 kommuner.[1] I delstaten finnes 3337 landsbyer og bosettinger.[1]

  1. Čapljina
  2. Čitluk
  3. Jablanica
  4. Konjic
  5. Mostar
  6. Neum
  7. Prozor
  8. Ravno
  9. Stolac
  1. Foča-Ustikolina
  2. Goražde
  3. Pale-Prača
  1. Domaljevac-Šamac
  2. Odžak
  3. Orašje
  1. Hadžići
  2. Ilidža
  3. Ilijaš
  4. Novo Sarajevo
  5. Sarajevo-Centar
  6. Sarajevo-Novi Grad
  7. Sarajevo-Stari Grad
  8. Trnovo
  9. Vogošća
  1. Bugojno
  2. Busovača
  3. Dobretići
  4. Donji Vakuf
  5. Fojnica
  6. Gornji Vakuf-Uskoplje
  7. Jajce
  8. Kiseljak
  9. Kreševo
  10. Novi Travnik
  11. Travnik
  12. Vitez
  1. Banovići
  2. Čelić
  3. Doboj Istok
  4. Gračanica
  5. Gradačac
  6. Kalesija
  7. Kladanj
  8. Lukavac
  9. Sapna
  10. Srebrenik
  11. Teočak
  12. Tuzla
  13. Živinice
  1. Bihać
  2. Bosanska Krupa
  3. Bosanski Petrovac
  4. Bužim
  5. Cazin
  6. Ključ
  7. Sanski Most
  8. Velika Kladuša
  1. Bosansko Grahovo
  2. Drvar
  3. Glamoč
  4. Kupres
  5. Livno
  6. Tomislavgrad
  1. Grude
  2. Ljubuški
  3. Posušje
  4. Široki Brijeg
  1. Breza
  2. Doboj Jug
  3. Kakanj
  4. Maglaj
  5. Olovo
  6. Tešanj
  7. Usora
  8. Vareš
  9. Visoko
  10. Zavidovići
  11. Zenica
  12. Žepče

Republika Srpska[rediger | rediger kilde]

Delstaten Republika Srpska er inndelt i sju statistiske regioner. Disse regionene er inndelt i 63 kommuner (Opštine):[2]

  • Statistikkregionen Banja Luka:
  1. Banja Luka (bykommune)
  2. Gradiška
  3. Kostajnica
  4. Čelinac
  5. Istočni Drvar
  6. Jezero
  7. Kneževo (også kalt Skender Vakuf)
  8. Kotor Varoš
  9. Kozarska Dubica (også Bosanska Dubica)
  10. Krupa na Uni
  11. Kupres
  12. Laktaši
  13. Mrkonjić Grad
  14. Novi Grad (også kalt Bosanski Novi)
  15. Oštra Luka
  16. Petrovac
  17. Prijedor
  18. Prnjavor
  19. Ribnik
  20. Srbac
  21. Šipovo
  22. Teslić
  • Statistikkregionen Doboj:
  1. Brod
  2. Derventa
  3. Doboj
  4. Donji Žabar
  5. Modriča
  6. Pelagićevo
  7. Petrovo
  8. Stanari
  9. Šamac
  10. Vukosavlje
  • Statistikkregionen Bijeljina:
  1. Bijeljina
  2. Lopare
  3. Ugljevik
  • Vlasenica statistikkregiont:
  1. Bratunac
  2. Milići
  3. Osmaci
  4. Srebrenica
  5. Šekovići
  6. Vlasenica
  7. Zvornik
  • Statistikkregionen Sarajevo-Romanija:
  1. Han Pijesak
  2. Istočna Ilidža
  3. Istočni Stari Grad
  4. Lukavica
  5. Pale
  6. Rogatica
  7. Sokolac
  8. Trnovo
  • Statistikkregionen Foča:
  1. Čajniče
  2. Foča (også Srbinje)
  3. Kalinovik
  4. Rudo
  5. Ustiprača (også Novo Goražde, eller Srpsko Goražde)
  6. Višegrad
  • Statistikkregionen Trebinje:
  1. Berkovići
  2. Bileća
  3. Gacko
  4. Istočni Mostar
  5. Ljubinje
  6. Nevesinje
  7. Trebinje

Brčko-distriktet[rediger | rediger kilde]

Brčko-distriktet har kun ett administrativt nivå.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «FEDERATION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA IN FIGURES» (PDF). FEDERATION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA INSTITUTE FOR STATISTICS OF FB&H. 2009. Arkivert fra originalen (PDF) 21. september 2015. Besøkt 3. september 2015. 
  2. ^ «Opstine Republike Srpske». Association of municipalities and towns of Republic of Srpska. Besøkt 4. september 2015.