Freejack

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Freejack
Generell informasjon
Sjanger Framtid / Science fiction / Actionthriller
Nasjonalitet USA
Utgitt 1992
Lengde 1 t. 50 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 18 (1992)
Bak kamera
Regissør Geoff Murphy
Manus Robert Sheckley (bok)
Steven Pressfield
Ronald Shusett
Dan Gilroy
Musikk Trevor Jones
Sjeffotograf Amir M. Mokri
Victor Nelli Jr.
Foran kamera
Medvirkende Emilio Estevez
Mick Jagger,
Rene Russo
Jonathan Banks
Anthony Hopkins
Annen informasjon
Filmselskap Warner Bros.
Premierer 17. januar 1992 (USA)
Eksterne lenker

Freejack er en amerikansk science fiction og actionthriller fra 1992 med Emilio Estevez i hovedrollen. Andre sentrale roller spilles av Mick Jagger, Rene Russo, Jonathan Banks og Anthony Hopkins. Regi er ved Geoff Murphy. Filmen handler om en racerbilsjåfør som, under en ulykke, forflyttes 18 år frem i tid.

Handling[rediger | rediger kilde]

Emilio Estevez spiller racebilføreren Alex Furlong, som under et Formel 1-løp i 1991 mister kontroll over bilen og tilsynelatende dør. I siste minutt blir han transportert frem i tid, til gatene i New York i 2009. Han er her en såkalt "freejack", en fremmed i et fremmed land som er preget av forurensning og kaos. Ganske raskt blir han jaktet på av en hensynsløs "bensamler" (Jagger) som kan tjene millioner på å håve ham inn for den rike McCandless (Hopkins), som er syk og trenger en ny kropp. Alex møter også sin kone, som nå jobber for McCandless. Han må kjempe en voldsom kamp mot McCandless og hans politi for å forhindre ham i å ta bolig i sin kropp.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen illustrer hvilke tanker man i 1992 gjorde seg om en såpass nær fremtid som 2009. Fremtiden i denne filmen skildres som et dystert og kaotisk sted forpestet av miljøforurensing. Bruken av sofistikert fremtidsteknologi som laservåpen, talestyrt data, tidsmaskin osv. er også her fremtredende, slik som i en rekke andre fremtidsfilmer fra 1970- og 1980-tallet. Nå, i 2008, ser man hvor fjernt fra virkeligheten filmens scenario egentlig er, og at ting ikke har endret seg så mye fra 1991 slik som filmen skildrer.

Filmen ble nominert til tre Saturn Awards i 1993.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]