Reipå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reipå
Reipå i vika rett foran på bildet. Det karakteristiske fjellet over Reipå til venstre er Skjeggen. Lenger inn ligger Ørnes som kan sees til høyre. Foto: Øyvind Rask.
LandNorges flagg Norge
FylkeNordland
KommuneMeløy
Postnummer8146 Reipå
Areal0,45 km²
Befolkning266[a] (2023)
Bef.tetthet591,1 innb./km²
Høyde o.h.10 meter
Kart
Reipå
66°54′35″N 13°38′13″Ø

Reipå er et tettsted i Meløy kommune i Nordland. Tettstedet har 266 innbyggere per 1. januar 2023[1], og ligger omtrent 5 kilometer nord for kommunesenteret Ørnes. Fylkesvei 17 passerer gjennom tettstedet. Nord for Reipå ligger halvøya Kunna, som markerer skillet mellom Helgeland i sør og Salten i nord.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Reipå havn er Meløys største fiskerihavn. Reipå Båtforening var lokalisert samme sted, men har senere bygget egen molo. Jordbruket er preget av strukturelle endringer med flere fellesfjøs og betydelig nydyrking de senere år. Iris gjenbruksterminal er lokalisert til industriområdet, likeledes Veidekke AS, Meløy arbeidstreningssenter (MATS) og Nordland Betongssagservice. Med gang- og sykkelvei fra sentrum til Tuven, vil Tuven boligfelt utløse et betydelig antall tomter.

Reipå Idrettslag (RIL) har gressbane tett opp til forsamlingshuset Reipå bygdahus og fotballhallen «Sparebank 1 Arena». Meløy hestesportklubbs ridebane er anlagt mellom «Kystriksveien» (FV 17) og Reipå Camping. Sør for Kunna ligger Hornneset, nordre Meløys viktigste utfartsområde.

Fore kirke ligger på Reipå. Kirken er fast konsertsted under «Sommerdagan» i Meløy. Fore kirke var 100 år i 2009, og i jubileumsåret var kirken gjenstand for oppgraderinger av kirkegårdsanlegg og bygg. Jubileumsåret ble toppet med korkonserten «Menn i 100», der hundre mannssangere deltok under dirigent kantor Magne Hansen.

Skole[rediger | rediger kilde]

Reipå skole fikk sin første Grønt Flagg-sertifisering i 2008, med fokus på søppelsortering. Skolen installerte 4 varmepumper som et resultat av arbeidet med prosjektet. 2010 jobbes det med å sikre sertifiseringen som miljøskole, noe som innebærer at skolen må arbeide med minst ett eller flere temaer i minimum seks måneder. Reipå fokuserer på fysisk aktivitet, økt fokus på å bruke kroppen mer, og redusere bilbruken. Skolen ønsker å bevisstgjøre elever og voksnes holdninger til mindre motorisert transport med gevinster i form av bedret fysisk form og redusert forurensing. Skoleåret 2010/2011 vil skolen videreføre satsingen på fysisk aktivitet, samt jobbe for å begrense papirforbruket med innføring av mer digital informasjonsformidling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023.