Reipå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 66°54′43″N 13°38′33″Ø

Reipå
Reipå
Reipå i vika rett foran på bildet. Det karakteristiske fjellet over Reipå til venstre er Skjeggen. Lenger inn ligger Ørnes som kan sees til høyre. Foto: Øyvind Rask.
66°54'35"N, 13°38'13"E
LandNorge Norge
FylkeNordland
KommuneMeløy
Areal0.43 km²
Befolkning291[a] (2017)
Bef.tetthet676,7 innb./km²
Høyde over havet10±1 meter
Postnummer8146 Reipå

Reipå er et tettsted i Meløy kommune i Nordland. Tettstedet har 291 innbyggere per 1. januar 2017[1], og ligger omtrent 5 kilometer nord for kommunesenteret Ørnes. Fylkesvei 17 passerer gjennom tettstedet. Nord for Reipå ligger halvøya Kunna, som markerer skillet mellom Helgeland i sør og Salten i nord.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Reipå havn er Meløys største fiskerihavn. Reipå Båtforening er lokalisert samme sted. Jordbruket er preget av strukturelle endringer med flere fellesfjøs og betydelig nydyrking de senere år. Iris gjenbruksterminal er lokalisert til industriområdet, likeledes Veidekke AS, Meløy arbeidstreningssenter (MATS) og Nordland Betongssagservice. Med gang- og sykkelvei fra sentrum til Tuven, vil Tuven boligfelt utløse et betydelig antall tomter.

Reipå Idrettslag (RIL) har utviklet gode treningsforhold med gressbane tett opp til forsamlingshuset Reipå bygdahus. RIL bygger nå fotballhall på dagens grusbane ved siden av bygdahuset. Størrelsen skal bli 46 x 72 meter, eller nesten 3200 m2 og skal hete «Sparebank 1 Arena». Reipå River Festival er også en årlig hendelse på Reipå. Det var Stålle Andersen som tok initiativ til festivalen og den er nå landskjent. Det har vært grupper som Vassendgutane, Too Far Gone og Publiners på festivalen. Meløy hestesportklubbs ridebane er anlagt mellom «Kystriksveien» (FV 17) og Reipå Camping. Sør for Kunna ligger Hornneset, nordre Meløys viktigste utfartsområde. Bandet F.A.K.S som nettopp har sluppet cd er også fra plassen og er spådd en lovende karriere i musikkverdenen.

Fore kirke ligger på Reipå. Kirken er fast konsertsted under «Sommerdagan» i Meløy. Fore kirke var 100 år i 2009, og i jubileumsåret var kirken gjenstand for oppgraderinger av kirkegårdsanlegg og bygg. Jubileumsåret ble toppet med korkonserten «Menn i 100», der hundre mannssangere deltok under dirigent kantor Magne Hansen.

Skole[rediger | rediger kilde]

Reipå skole fikk sin første Grønt Flagg-sertifisering i 2008, med fokus på søppelsortering. Skolen installerte 4 varmepumper som et resultat av arbeidet med prosjektet. 2010 jobbes det med å sikre sertifiseringen som miljøskole, noe som innebærer at skolen må arbeide med minst ett eller flere temaer i minimum seks måneder. Reipå fokuserer på fysisk aktivitet, økt fokus på å bruke kroppen mer, og redusere bilbruken. Skolen ønsker å bevisstgjøre elever og voksnes holdninger til mindre motorisert transport med gevinster i form av bedret fysisk form og redusert forurensing. Skoleåret 2010/2011 vil skolen videreføre satsingen på fysisk aktivitet, samt jobbe for å begrense papirforbruket med innføring av mer digital informasjonsformidling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (19. desember 2017). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 24. desember 2017.