Reidar Furu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reidar Furu
Født5. mai 1906Rediger på Wikidata
Død4. jan. 1973Rediger på Wikidata (66 år)
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Reidar Furu (født 5. mai 1906Høvik Verk i Bærum, død 4. januar 1973 i Oslo) var en norsk kontrabassist og filharmoniker. Han er gravlagt på Nordre gravlund.

Reidar Furu ble født som eldstemann i en søskenflokk på fem. Faren var murer Gustav Olsen ved Høvik Verk. I 1945 skiftet de fire sønnene etternavn til Furu. Broren Hans Furu (1911-1965) var også kontrabassist med ansettelse i Bergen Filharmoniske Orkester fra 1939-1943 og i Oslo Filharmoniske Orkester fra 1943 til sin tidlige død. Brødrene Reidar og Hans Furu på 1. pult i Filharmoniens kontrabassgruppe var kjente profiler i Universitetets aula ved de ukentlige abonnementskonsertene i de 20 første etterkrigsåra. De kan oppleves på YouTube med Oslo Filharmonien og solisten Camilla Wicks i Fartein Valens fiolinkonsert i en film tatt opp i mars 1950.

Filharmoniker[rediger | rediger kilde]

Filharmonisk Selskaps Orkesters ledelse i 1951. F.v.: Reidar Furu, Odd Grüner-Hegge (sjefdirigent), Ernst Glaser (konsertmester) og Eigil Beck (intendant)

Reidar Furu fikk sin kontrabassutdanning i Stockholm og ble i 1931 etter prøvespill bassist i Oslo Filharmoniske Orkester hvor han virket til sin avgang i 1970. Furu mottok i 1932 et studiestipendium fra Johan Selmer og Marie Selmers legat, Han var Filharmoniens solobassist fra 1943 til 1957. Hans etterfølger som solobassist ble Henrik Lindemann.

Orkesterformann[rediger | rediger kilde]

Som Filharmoniens orkesterformann fra 1950 til 1955 tok Furu helhjertet del i planlegging og gjennomføring av de fire store norgesturnéene som tok sin begynnelse med Nord-Norge i 1951 og fortsatte i 1952, 1953 og 1954 med store turnéer til Sørlandet, Vestlandet og Østlandet. Odd Grüner-Hegge medvirket som dirigent, og Filharmonien nådde på den måten titusener av tilhørere i Distrikts-Norge. En annen viktig sak som ble løst i Reidar Furus formannstid var pensjonsordningen for musikerne og deres etterlatte. Filharmonisk Selskaps styreformann var overrettssakfører Iver Holter Alnæs som kjempet en hård kamp for orkestrets utvidelse, orkesterselskapets økonomiske konsolidering og musikernes sosiale rettigheter.

Pedagog[rediger | rediger kilde]

Reidar Furu underviste i en årrekke ved Musikkonservatoriet i Oslo hvor blant andre Alf Blyverket (Kringkastingsorkestret) og Rolf Windingstad (Oslo-Filharmonien) samt komponisten Finn Mortensen var hans elever i kontrabass.

Studiomusiker og all round bassist[rediger | rediger kilde]

I 1930-, 40- og 50-årene var Reidar Furu en svært aktiv kontrabassist som ble mye brukt i kino-, teater- og restaurantorkestre samt ved grammofoninnspillinger og innspilling av filmmusikk. Han var medlem av Ingebret Haalands solistensemble som samlet mange av Oslos beste musikere og ga jevnlige konserter i Universitetets aula med kongefamilien blant tilhørerne på 1. rad. Han spilte også kammermusikk og medvirket ved mange framføringer av Franz Schuberts Forellenkvintett. Domkantor Rolf Karlsen benyttet Reidar Furu som fast bassist i Collegium Musicum ved konserter og radiosendinger.