Reggaeton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Big J og Yari ankommer den røde løperen til premieutdelingen for Premios Reggaeton USA 2006 ved Teatro Natives i Jackson Heights i Queens, New York City, april 2006.

Reggaeton, også stavet Reggaetón, er en urban musikkform som ble populær blant den latinamerikanske befolkningen tidlig på 1990-tallet. Musikkformen har senere spredd seg videre til Nord-Amerika, Europa, Asia og Australia. Musikkstilen stammer opprinnelig fra Panama og den blander jamaicansk musikkinnflytelse fra reggae med dancehall og latinamerikansk musikk som for eksempel bomba, plena, merengue og bachata i tillegg til hip hop og rapping på spansk, engelsk eller «Spanglish». Reggaeton har vært en berikelse for den spanske ungdommen, særlig de fra Puerto Rico, fordi de mange har funnet sin egen identitet i musikksjangeren. Innflytelsen av reggaetonsjangeren har spredd seg til større Latino-miljøer i både USA og hos resten av det latinamerikanske publikumet.

Selv om denne sjangeren henter inspirasjonen sin fra hip hop og jamaicansk dancehall, vil det være feil å definere reggaeton som den spanske eller latinske versjonen av disse sjangrene; Reggaeton har sin egne spesielle rytme, mens latinsk hip hop er hip hop laget av artister fra latinske områder. Rytmen som kjennetegner reggaeton refereres til som “Dem Bow.” (Navnet er en referanse til tittelen på Shabba Ranks' dancehall hit som først gjorde reggaeton populær på begynnelsen av nittitallet.)

Reggaetons opprinnelse representerer en hybrid av mange forskjellige musikalske genre og innflytelse fra flere land i Karibia, Sør-Amerika og USA. Genren reggaeton assosieres imidlertid mest med Puerto Rico, siden det var her musikkstilen senere ble popularisert og mest berømt, og hvor mange av de nåværende stjernene kommer fra.


En type erotisk dans, som kalles perreo, har tilknytning til reggaeton.

Kjente reggaetonartister, duoer og grupper[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]