Ravrommet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ravrommet i 1931
Det rekonstruerte Ravrommet

Ravrommet, også kalt Ravkammeret (russisk: Янтарная комната Yantarnaya komnata; tysk: Bernsteinzimmer), er et berømt russisk kunstverk som er forsvunnet siden andre verdenskrig da det ble stjålet av nazistene.

Det var et opprinnelig tysk kunstverk laget under Fredrik I av Preussen til hans slott utenfor Berlin. Sønnen, Fredrik Vilhelm I av Preussen var imidlertid ikke like kunstinteressert og gav kunstverket til tsar Peter den store av Russland som et symbol på det gode forholdet mellom datidens Preussen og Russland.

Etter å ha stått noen år i Vinterpalasset ble Ravrommet i 1755 flyttet til Katarinapalasset i Tsarskoje Selo rett utenfor St. Petersburg. Her ble det stående i 200 år inntil nazistene invaderte Sovjetunionen og tok det med seg til Königsberg (dagens Kaliningrad) hvor tyske kunsteksperter satte det opp i Königsberg slott. Da sovjetiske styrket nærmet seg mot slutten av krigen ble Ravrommet nok en gang pakket sammen og flyttet ned i slottets kjeller. Men da sovjetiske styrker inntok slottet var kunstverket forsvunnet.

Enkelte deler som et skap og en mosaikk er blitt funnet i Tyskland etter krigen.

Rekonstruksjon[rediger | rediger kilde]

I 1979 begynte en rekonstruksjon av Ravrommet med hjelp av penger som det tyske selskapet Ruhrgas AG donerte. Den offisielle innvigelsen i Katarinapalasset fant sted den 31. mai 2003 i nærvær av Vladimir Putin og Gerhard Schröder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Amber room – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Redigér på wikidata
  • Database of the International bibliography of publications about the Amber Room.