Hopp til innhold

Randsfjordkonflikten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Randsfjordkonflikten var en arbeidskonflikt mellom skogseiere og skogsarbeidere i Randsfjordområdet som varte fra 1929 til 1936. Den regnes som en av de hardeste og lengste av en rekke slike konflikter i mellomkrigstiden, som også inkluderte Julussakonflikten i 1927. Konfliktene hadde sitt opphav i drastisk synkende tømmerpriser fra 1920-21, som førte til at skogseierne både senket skogsarbeidernes lønn og satte fløting av tømmer ut på anbud. Fløterne, som var organisert i det nystartede Norsk Skog- og Landarbeiderforbund, motsatte seg anbudsordningen sterkt, og krevde isteden tariffavtale. Konflikten ble prinsipielt viktig fordi den ikke bare handlet om lønn, men også om organisasjons- og forhandlingsrett. Konflikten rammet skogsarbeiderne hardt. I skog- og fjellbygda Torpa var så mange som 3- 400 menn uten innteksgivende arbeid. Dette var fordi det nesten ikke var andre muligheter for jobb. Torpa ble da også den bygda hvor nøden var størst.

I 1933 trådte Randsfjord-saken inn i storkonfliktens periode, der hele Drammensvassdragets treforedlingsindustri ble omfattet. Etter hvert ble saken behandlet i både Arbeidsretten og boikottdomstolen. I boikottdomstolen fikk Skog og Land medhold med fire mot én stemme – Oslo Høyres, og senere ordfører i hovedstaden, Rolf Stranger. Skogsarbeidernes sakfører var Trygve Lie.

Konflikten endte med at skogeiernes anbudssystem ble avskaffet i 1936, og skogsarbeiderne fikk tariffavtale. Lønnsmessig førte overenskomsten også til bedrede forhold, men det viktigste var tariffprinsippene og organisasjonsretten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Sakprosa[rediger | rediger kilde]

  • Gleditsch, K. (1933) Skogsarbeidernes kamp. Oslo, Fram.
  • Amsrud, T. W. (1978) Skogsdriftsforeninger og Nasjonal samling : skogeiernes politikk under Randsfjordskonflikten 1930-1936. Hovedoppgave, Universitetet i Oslo.
  • Moren, Gudmund. (1990) Dokka, brøtning og brøtningsfolk gjennom tidene. Bokkomiteen,Dokkavassdraget.

Skjønnlitteratur[rediger | rediger kilde]

Forfatteren Kirsti Blom utga i 1979 en roman om konflikten:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]