Rambo – First Blood II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rambo - First Blood II
Generell informasjon
SjangerAction / Thriller / Eventyr
Prod.landUSA
Utgivelsesår1985
Lengde1 t. 34 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegissørGeorge P. Cosmatos
ManusforfatterDavid Morrell (karakterer)
Kevin Jarre (historien)
Sylvester Stallone
James Cameron
ProdusentBuzz Feitshans
Mario Kassar
KomponistJerry Goldsmith
Peter Schless
SjeffotografJack Cardiff
KlippLarry Bock
Mark Goldblatt
Mark Helfrich
Gib Jaffe
Frank E. Jiminez
Foran kamera
MedvirkendeSylvester Stallone
Richard Crenna
Charles Napier
Stephen Berkoff
Julia Nickson-Soul
Annen informasjon
FilmselskapTriStar Pictures
Budsjett$44 millioner (est.)
Premiere(r)22. mai 1985 (USA)
12. september 1985 (Norge)
Eksterne lenker

Rambo: First Blood II er en amerikansk actionfilm fra 1985 regissert av George P. Cosmatos. Filmen handler om Rambo, en tidligere Vietnam-veteran som sendes tilbake til Vietnam flere år etter krigens slutt for å redde amerikanske soldater som fremdels sitter fanget i hemmelige leire i jungelen. Han blir satt overfor umenneskelige prøvelser. Sylvester Stallone spiller hovedrollen som Rambo, mens sentrale biroller spilles av Richard Crenna, Charles Napier, Steven Berkoff, Julia Nickson, Martin Kove, George Cheung og Andy Wood. Manuset er også delvis ved Stallone. Regi er ved George P. Cosmatos.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter hendelsene for tre år siden sitter nå den tidligere Green Beret-soldaten Rambo i fengsel. Colonel Trautman henter ham ut fordi han skal bruke sin beste mann til et farlig og hemmelig oppdrag: Å lete opp og befri amerikanske krigsfanger som fremdeles befinner seg i Vietnam. Hans overlevelsesevner blir imidlertid satt på en hard prøve.

Fordi han ikke lytter til sine overordnede, mener hans egne folk at de kan unnvære ham. Fremme i Vietnam er han på egen hånd. Kun bevæpnet med kniv, pil og bue med mindre eksplosiver, kjemper han seg inn mot fienden som er utstyrt med tungt våpenarsenal. Til tross for sin umenneskelige innsats blir han tatt til fange av russiske styrker som torturerer ham. Han klarer imidlertid å flykte, og sammen med de befridde fangene drar han derfra i et helikopter. Etter en tid i frihet blir de uheldigvis oppsporet av et gedigent russisk kamphelikopter med det mest moderne våpen og et intenst jakt oppstår.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Rambo fikk blandet mottakelse av kritikerne, men ble en enorm kinosuksess i 1985-86 verden over. I Norge ble filmen raskt kontroversiell på grunn av det kritikerne mente var glorifiserieng av vold. Til tross for at filmen ikke var av de aller voldeligste ble den utsatt for klipp før den ble tillatt vist på Norske kinoer med 18 års aldersgrense. Filmen ble synonymt med voldsfilm i Norge på 1980-tallet. Pressen i Norge var raske til å utnytte Rambo-navnet og brukte det i årevis til langt utpå 90-tallet i div. avisoverskrifter som omhandlet vold, for eksempel «..en Rambo gikk berserk i Drammen» osv. Filmen skapte lignende hysteri i andre europeiske land, f.eks Storbritannia.

Filmen ble nominert til en Oscar for beste lydeffekter i 1986. Den vant en Golden Screen-pris i Tyskland samme år. Den vant også flere av de tvilsomme kategoriene ved Razzie Awards, blant annet for «Verste film i 1985»

Filmen har fått to oppfølger, Rambo III (1988) og Rambo (2008).

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]