Rambo – First Blood II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rambo - First Blood II
Generell informasjon
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 22. mai, 1985
Norge 12. september 1985
Lengde94 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 år Norge (1985) (klippet) (Norge)
Bak kamera
RegissørGeorge P. Cosmatos
ManusforfatterDavid Morrell (karakterer)
Kevin Jarre (historien)
Sylvester Stallone
James Cameron
ProdusentBuzz Feitshans
Mario Kassar
KomponistJerry Goldsmith
Peter Schless
SjeffotografJack Cardiff
KlipperLarry Bock
Mark Goldblatt
Mark Helfrich
Gib Jaffe
Frank E. Jiminez
Foran kamera
MedvirkendeSylvester Stallone
Richard Crenna
Charles Napier
Stephen Berkoff
Julia Nickson-Soul
Annen informasjon
FilmselskapTriStar Pictures
Budsjett$44 millioner (est.)
Eksterne lenker

Rambo: First Blood II er en amerikansk krigs-action-film fra 1985 med Sylvester Stallone i hovedrollen som Rambo. Manuset er også delvis ved ham. Regi er ved George P. Cosmatos.

Plotet i filmen går ut på at en tidligere Vietnam-veteran sendes tilbake til Vietnam flere år etter krigens slutt for å redde amerikanske soldater som fremdels sitter i fangenskap i leire i jungelen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter hendelsene for tre år siden sitter nå den tidligere Green Beret-soldaten Rambo (Stallone) i fengsel. Colonel Trautman (Richard Crenna) henter ham ut fordi han skal bruke sin beste mann til et farlig og hemmelig oppdrag: Å lete opp og befri amerikanske krigsfanger som fremdeles befinner seg i Vietnam. Hans overlevelsesevner blir imidlertid satt på en hard prøve.

Fordi han ikke lytter til sine overordnede, mener hans egne folk at de kan unnvære ham. Fremme i Vietnam er han på egen hånd. Kun bevæpnet med kniv, pil og bue, kjemper han seg inn mot fienden som er utstyrt med tungt våpenarsenal. Til tross for sin umenneskelige innsats blir han tatt til fange av russiske styrker som torturerer ham. Han klarer imidlertid å flykte, og sammen med de befridde fangene drar han derfra i et helikopter. Etter en tid i frihet blir de uheldigvis oppsporet av et gedigent russisk kamphelikopter med det mest moderne våpen og et intenst forfølgelsessenario oppstår.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Rambo fikk blandet mottakelse av kritikerne, men ble en enorm kinosuksess i 1985-86 verden over. I Norge ble filmen raskt kontroversiell på grunn av det kritikerne mente var glorifiserieng av vold. Til tross for at filmen ikke var av de aller voldeligste ble den utsatt for klipp før den ble tillatt vist på Norske kinoer med 18 års aldersgrense. Filmen ble synonymt med voldsfilm i Norge på 1980-tallet. Pressen i Norge var raske til å utnytte Rambo-navnet og brukte det i årevis til langt utpå 90-tallet i div. avisoverskrifter som omhandlet vold, for eksempel «..en Rambo gikk berserk i Drammen» osv. Filmen skapte lignende hysteri i andre europeiske land, f.eks Storbritannia.

Filmen ble nominert til en Oscar for beste lydeffekter i 1986. Den vant en Golden Screen-pris i Tyskland samme år. Den vant også flere av de tvilsomme kategoriene ved Razzie Awards, blant annet for «Verste film i 1985»

Filmen har fått to oppfølger, Rambo III (1988) og Rambo (2008).

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]