First Blood

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
First Blood
Generell informasjon
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 22. oktober 1982
Norge 26. desember 1982
Lengde97 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 år Norge (1982) (Norge)
Bak kamera
RegissørTed Kotcheff
ManusforfatterDavid Morrell (bok)
Michael Kozoll
William Sackheim
Sylvester Stallone
ProdusentBuzz Feitshans
Mario Kassar
KomponistJerry Goldsmith
SjeffotografAndrew Laszlo
KlippJoan E. Chapman
Foran kamera
MedvirkendeSylvester Stallone
Richard Crenna
Brian Dennehy
David Caruso
Jack Starrett
Annen informasjon
FilmselskapOrion Pictures
BudsjettUS$14 million
Eksterne lenker

First Blood er en amerikansk action-drama-thriller fra 1982 med Sylvester Stallone, Brian Dennehy og Richard Crenna i hovedrollene. Regi er ved Ted Kotcheff. Filmen er basert på ei bok med samme navn skrevet av David Morrell i 1972.

Handling[rediger | rediger kilde]

Elitesoldaten John Rambo er en Vietnam-veteran som ikke har taklet overgangen fra Vietnams krigsherjede jungel til USAs siviliserte samfunn særlig bra. Hjemløs og uten arbeid vandrer han rundt i det nordlige USA på leting etter gamle kompiser for å gjenopplive de tette vennskapsbåndene som oppsto i Vietnam. Det viser seg imidlertid at de fleste har bukket under av krigens ettervirkninger. Når en stadig mer frustrert Rambo anholdes av en lokal sheriff (Dennehy) kommer ting fullstendig ut av kontroll. Psykosene og de vonde minnene fra krigen vekkes til live når Rambo terroriseres på den lokale politistasjonen. Etter en slåsskamp inne på stasjonen makter Rambo å unnslippe politiet. Dermed starter en intens menneskejakt i de uoversiktlige fjellområdene ved landsbyen. Da en av sheriffens nærmeste menn blir drept i jakten kommer ting helt ute av kontroll, og nasjonalgarden settes inn. Midt oppe i alt dette ankommer også Rambos tidligere troppsjef (Crenna) byen og forsøker å overtale ham til å gi opp, men han nekter. Et voldsomt angrep mot hans skjulested fører til at byens politi og soldater tror han er drept. Men Rambo kommer seg imidlertid ut en bakvei i siste liten, og etter at roen har lagt seg kaprer han en militærlastebil lastet med maskingevær. Med den tar han seg tilbake til byen og starter en personlig vendetta mot sheriffen og politiets bygning som han bokstavelig talt skyter i filler.

Om boken[rediger | rediger kilde]

David Morrell er en litteraturprofessor som begynte å undervise i amerikansk litteratur ved Universitetet i Iowa på 70-tallet. I et av hans første år som professor fikk han en student som viste seg å være en vietnamveteran. Morrell kom etterhvert i kontakt med denne studenten, som hadde opplevd mye vondt i Vietnam og hadde store psykiske problemer. Etterhvert som Morrell snakket mer og mer med sin litteraturstudent, fikk han større og større ambisjoner om å skrive sin første roman First blood, (norsk tittel Klappjakten) som ble utgitt i 1972. Boken ble strålende mottatt, og boken ser konflikten mellom Rambo og Will Teasle fra to sider. Det blir en bevissthetsfremstilling både fra Rambo og fra Teasles følelser. Det tok ti år før boken ble filmatisert. Mot slutten av boken dør Rambo, noe som Stallone kjempet for at filmen ikke skulle vise.[1]

Om filmen[rediger | rediger kilde]

First Blood skapte furore da den ble lansert. Den ble beskyldt for overdreven voldsbruk, klippet i mange land og fikk stort sett 18-års aldersgrense. Det er 20 år senere interessant å se hvor lite vold filmen faktisk inneholder i forhold til dagens standard. Filmen ble en publikumsuksess på kino.

Filmen kostet $14 millioner å produsere og tjente inn $125 millioner på verdensbasis da den gikk på kino i 1982-83 [1].

Filmen har fått tre oppfølgere, Rambo: First Blood Part II (1985), Rambo III (1988) og Rambo IV (2008).

Trivia[rediger | rediger kilde]

I boka som filmen er basert på, blir Rambo drept.

John Travolta ble på et tidspunkt vurdert som hovedrolleinnehaver i filmen [2].

I rollene[rediger | rediger kilde]

(Utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Making of (Bonusmateriale, First Blood dvd)

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • First Blood (1982) Making of

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]