Hopp til innhold

Rambo: First Blood Part II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rambo: First Blood Part II
Generell informasjon
SjangerAction / Thriller / Eventyr
Utgivelsesår1985
Prod.landUSA
Lengde1 t. 34 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegiGeorge P. Cosmatos
ProdusentBuzz Feitshans
Mario Kassar
ManusforfatterDavid Morrell (karakterer)
Kevin Jarre (historien)
Sylvester Stallone
James Cameron
MusikkJerry Goldsmith
Peter Schless
SjeffotografJack Cardiff
KlippLarry Bock
Mark Goldblatt
Mark Helfrich
Gib Jaffe
Frank E. Jiminez
Foran kamera
Hovedrolle(r)Sylvester Stallone
BirollerRichard Crenna
Charles Napier
Stephen Berkoff
Julia Nickson-Soul
Annen informasjon
BudsjettUSD 44 millioner
Prod.selskapEstudios Churubusco
Anabasis N.V.
Premiere22. mai 1985 (USA)
12. september 1985 (Norge)
Eksterne lenker

Rambo: First Blood Part II er en amerikansk actionfilm fra 1985 regissert av George P. Cosmatos. Filmen handler om Rambo, en tidligere Vietnam-veteran som løslates fra fengsel før sin tid mot at han går med på å sendes til Vietnam for å kartlegge om det fremdeles befinner seg amerikanske krigsfanger i hemmelige leire i jungelen. Underveis blir han sviktet av sine oppdragsgivere og satt overfor umenneskelige prøvelser. Eksistensen av krigsfanger viser seg å være høyst reell, og han må egenhendig forsøke å befri dem og hjelpe dem ut av landet. Sylvester Stallone spiller hovedrollen som Rambo, mens sentrale biroller spilles av Richard Crenna, Charles Napier, Steven Berkoff, Julia Nickson, Martin Kove, George Cheung og Andy Wood. Manuset er også delvis ved Stallone.

Filmen ble svært populær, men ble ikke så godt mottatt av filmanmelderne.

Den er en oppfølger til First Blood og ble etterfulgt av Rambo III.

Etter hendelsene for tre år siden sitter nå den tidligere Green Beret-soldaten Rambo i fengsel. Colonel Trautman henter ham ut fordi han skal bruke sin beste mann til et farlig og hemmelig oppdrag: Å lete opp og befri amerikanske krigsfanger som fremdeles befinner seg i Vietnam. Hans overlevelsesevner blir imidlertid satt på en hard prøve.

Fordi han ikke lytter til sine overordnede, mener hans egne folk at de kan unnvære ham. Fremme i Vietnam er han på egen hånd. Kun bevæpnet med kniv, pil og bue med mindre eksplosiver, kjemper han seg inn mot fienden som er utstyrt med tungt våpenarsenal. Til tross for sin umenneskelige innsats blir han tatt til fange av russiske styrker som torturerer ham. Han klarer imidlertid å flykte, og sammen med de befridde fangene drar han derfra i et helikopter. Etter en tid i frihet blir de uheldigvis oppsporet av et gedigent russisk kamphelikopter med det mest moderne våpen. En intenst jakt oppstår.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi

[rediger | rediger kilde]

Rambo ble svært populær, både i USA og mange andre land. Den innbragte drøyt $300 millioner på verdensbasis, hvorav $150 millioner i USA alene.[1] Den ble den nest mest innbringende kinofilmen i 1985, både på verdensbasis[2] og i USA.[3]

Produksjonskostnadene var på $44 millioner.[4]

Anmelderne

[rediger | rediger kilde]

Den ble ikke så godt likt av filmkritikerne, noe som gjenspeiles at den har fått 36 % på Rotten Tomatoes.[5] Den amerikanske filmanmelderen Leonard Maltin gav den 2 av 4 stjerner.[6]

Den fikk terningkast fire av Aftenposten, tre av Arbeiderbladet, to av Dagbladet, mens VG bare gav den terningkast én.[7] Det norske nettstedet CINERAMA gav den terningkast fire i 2001.[8]

Filmen ble tildelt fire priser under Razzie Awards, blant annet «Årets verste film» og «Verste mannlige skuespiller» (Stallone). Den vant også en Golden Screen-pris i Tyskland og ble nominert til en Oscar i klassen beste lydeffekter.[9]

Både i Norge og en del andre land ble filmen raskt kontroversiell på grunn av det kritikerne mente var glorifiserieng av vold.[10] Til tross for at filmen ikke var av de aller voldeligste ble den utsatt for klipp før den ble tillatt vist på norske kinoer med 18 års aldersgrense. Filmen ble synonymt med voldsfilm i Norge på 1980-tallet. Pressen i Norge var raske til å utnytte Rambo-navnet og brukte det i årevis til langt utpå 90-tallet i div. avisoverskrifter som omhandlet vold, for eksempel «..en Rambo gikk berserk i Oslo» osv. Filmen skapte lignende hysteri i andre europeiske land, f.eks Storbritannia.

I rollene

[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Rambo: First Blood Part II (1985) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 21. juli 2019. 
  2. ^ «Top 1985 Movies at the Worldwide Box Office». The Numbers. Besøkt 18. januar 2020. 
  3. ^ «Top 1985 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 18. januar 2020. 
  4. ^ «Rambo: First Blood Part II (1985) - Financial Information». The Numbers. Besøkt 21. juli 2019. 
  5. ^ «Rambo: First Blood Part II (1985)». Rotten Tomatoes (på engelsk). Besøkt 18. januar 2020. 
  6. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (på engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  7. ^ «Rambo 2 - First Blood Part 2». www.filmfront.no. Besøkt 21. juli 2019. 
  8. ^ «Filmguiden CINERAMA.no - DVD: Rambo: First Blood Part II (1985) - anmeldelse». www.cinerama.no. 16. september 2001. Arkivert fra originalen 24. januar 2022. Besøkt 18. januar 2020. 
  9. ^ «Rambo: First Blood Part II - IMDb». Besøkt 21. juli 2019. 
  10. ^ Haddal, Per (13. september 1985). «Drapsmaskin med fantasier». Aftenposten. «...høstens store skandalefilm som har utløst rasende debatter både i USA og Europa. Og mens mange roper at dette er overmenneskedyrkelse og politisk vold ved siden av den fysiske, har Filmkontrollen hos oss brukt saksen både lenge og ofte. Og kinoenes kassaapparater løper nesten løpsk.» 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]