Rama V

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rama V, konge av Siam fra 1868 til 1910
Denne artikkelen omhandler kong Chulalongkorn (Rama V) av Thailand, for artikkelen om universitetet som bærer navnet hans, se Chulalongkornuniversitetet

Chulalongkorn (Rama V, født 20. september 1853, død 23. oktober 1910) var konge av Siam fra 1868 til 1910. Han tilhørte Chakridynastiet.

Kong Chulalongkorn anses å være den konge som ble skattet høyest av thailenderne. Han betraktes, i likhet med sin far, som det moderne Thailands far, og dette til tross for, eller takket være, at han avsto større områder enn det som noensinne tidligere var gått tapt for landet. Han avsto Laos, deler av Kambodsja samt de nordligere delene av Malakkahalvøya i dagens Malaysia. Men dermed ble landet heller aldri kolonisert, som et av få i Asia.

Som femtenåring besteg Chulalongkorn den siamesiske trone, men på grunn av sin unge alder fikk han sin fars bror som formynder. Under sine fem år med formyndere ble han utdannet av en engelsk guvernante, Anna Leonowens, i litteraturhistorie, språk og kunst.

Kongen avskaffet ved lov dødsstraffen, slaveriet og den etter hans mening overdrevne bukkingen. Han tilsatte et kongelig regjeringsråd, Sangharådet, og foreskrev grunnskole også for piker.

Chulalongkorn ble 23. november 1884 utnevnt til storkors av St. Olavs Orden. Kongen besøkte Norge sommeren 1907.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dhiravat na Pombejra: A Month in Norway – King Chulalongkorn's travels July-August 1907. Oslo: Royal Thai Embassy