Chakridynastiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chakridynastiet
Thailand
Land: Thailand
Titler: Thailands Konge
Grunnlegger: Rama I
Nåværende overhode: Rama X
Opprettet i år: 1782
Etnisitet: Thailand

Chakridynastiet (thai: ราชวงศ์จักรี; rtgs: Ratchawong Chakkri) er det regjerende kongefamilie i kongedømmet Thailand og overhode av kongefamilien er til enhver tid den thailandske kongen. Dynastiet har hersket over Thailand og byen Bangkok siden dets opprettelse i Rattanakosintiden. Det vil si siden 1782 da kong Taksin av Thonburis styre opphørte og hovedstaden skiftet fra Siam til Bangkok. Chakridynastiet ble grunnlagt av kong Buddha Yodfa Chulaloke, en ayutthayask krigsherre av thaikinesisk-monisk opphav.

Før opprettelsen av dynastiet holdt kong Buddha Yodfa Chulaloke (også kjent som Rama I) tittelen som «Chao Pharaya Chakri» i over ti år. Denne tittelen ble holdt av de største krigsherrene i kongedømmet Ayutthaya og var ment å reflektere djervheten til tittelholderen på slagmarken. I opprettelsen av dynastiet valgte kong Rama I selv «Chakri» både som navn og som symbol på dynastiet. Chakri er sammensatt av diskoslignende våpen (Chakra) og treforken (Trisula), det guddommelige våpenet til guden Narayana (en inkarnasjon av Vishnu), og som kongen av Thailand er selv sett på som en inkarnasjon av. Navnet Chakri innebærer således den oversanselige kraften av guddommelig styrke og stabilitet i det fysiske rike.[1]

Chakridynastiets konger omtales vanligvis som «Rama» (thai: พระราม) etterfulgt av det nummeret i kongerekken de representerer. Bhumibol Adulyadej, Rama IX, den niende kongen av Chakridynastiet, var konge fra 1946 til sin død i oktober 2016.

Maha Vajiralongkorn ble konge 1. desember 2016 som Rama X. Kongefamiliens nåværende dynastiske sete er storpalasset i Bangkok.

Konger av Chakridynastiet[rediger | rediger kilde]

Chakri Mahaprasat, innsiden av storpalasset i Bangkok, dynastiets sete og offisielle bolig.
 1. Kong Phra Putha Yottfa Chulaloke, Rama I
 2. Kong Phra Putha Loetla Nabhalai, Rama II
 3. Kong Jessadabodindra, Rama III
 4. Kong Mongkut, Rama IV
 5. Kong Chulalongkorn, Rama V
 6. Kong Vajiravudh, Rama VI
 7. Kong Prajadhipok, Rama VII
 8. Kong Ananda Mahidol, Rama VIII
 9. Kong Bhumibol Adulyadej, Rama IX
 10. Kong Maha Vajiralongkorn, Rama X

Arverekkefølgen i Chakri-dynastiet[rediger | rediger kilde]

Tronen i Thailand kan bare arves av en person med den føydale tittelen Chao Fa (thai: เจ้าฟ้า). Chao Fa er den høyeste tittelen i Thailands føydale tittelsystem, og kan foruten kongeparet selv, kun gis til barn av kongeparet. Kongeparets barnebarn vil få en lavere tittel, oldebarn en enda lavere, og videre. Innen Chao Fa-graden rangeres en Chao Fa etter morens klasse.

I Thailand har kun utnevningen av kong Jessadabodindra vært i strid med denne praksis da hans eldre bror prins Mongkut var den høyest klassifiserte Chao Fa da kong Phra Putha Loetla Nabhalai døde. Ettersom kong Jessadabodindra aldri giftet seg, hadde han ingen barn med tittelen Chao Fa. Da han døde var det den eldre broren hans, prins Mongkut, som ble ny konge.

Kong Chulalongkorn utnevnte Thailands først kronprins 14. januar 1886, sin eldste sønn med dronning Savang Vadhana, prins Maha Vajirunhis. Dessverre døde Vajirunhis før sin far, og hans yngre bror Maha Vajiravudh, senere kong Rama VI, ble utnevnt landets tronarving den 4. januar 1895. Rama VI forfattet loven om tronrekkefølge av 1924 som klart fastslo hvem som kunne arve tronen, også i tilfeller der en eller flere av kongens sønner hadde gått bort før sin far, og sønner av hvilken av kongens dronninger hadde forrang før sønner av en annen dronning.

Senere da Rama VI døde uten å ha noen sønner ble likeledes tronen gitt hans bror.

Da Rama VII abdiserte førte dette til vanskeligheter da han var den siste gjenlevende Chao Fa av kong Chulalongkorn og dronning Saovabha. De måtte derfor lete blant kong Chulalongkorns barn av lavere rangklasse, som nedstammet fra Chulalongkorns fire dronninger. I denne klassen fant de prins Mahidol, kongens halvbror, som selv var død, men hadde to levende sønner. Den eldste ble kong Ananda Mahidol, Rama VIII. Den andre sønnen er kong Bhumibol Adulyadej, Rama IX, dagens regjerende monark i Thailand, som overtok etter Anandas omdiskuterte død.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Sammenlign med det indiske begrepet Chakravartin som viser til den ideelle universale hersker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]