Rally Hamarøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rally Hamarøy, også omtalt som «Hamarøy Grand Prix»,[1] var en uhøytidelig betegnelse på råkjøringen mellom de to fergestedene Bonåsjøen og Bogneseuropavei 6 i Nordland.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Veiforbindelsen mellom Fauske og Narvik ble åpnet i 1941, og hadde da fem fergestrekninger. Veien omfattet blant annet fergeforbindelsen Røsvik – Bonåsjøen i Sørfold kommune, vei fra Bonåsjøen gjennom en del av Hamarøy kommune til Korsnes i Tysfjord, og ferge mellom Korsnes og Skarberget. Fergestedet på vestsiden av Tysfjorden ble flyttet fra Korsnes til Bognes i 1942. Fergeforbindelsen mellom Bognes og Lødingen startet opp i 1950 og fikk helårsdrift i 1960, og ble den naturlige forbindelsen mot Harstad og Vesterålen.

Langs østsiden av fjorden Sørfolda sto veien ferdig i 1966, og Sommerset erstattet da Røsvik som fergested på stamveien nordover, slik at fergestrekningen ble forkortet. Etter at Skjombrua ved Narvik åpnet i 1972, var antallet fergestrekninger på E6 i Nordland redusert til to: Sommerset – Bonåsjøen og Bognes – Skarberget.

Råkjøring[rediger | rediger kilde]

Økende trafikk, særlig om sommeren, og ferger med begrenset kapasitet førte med årene til lengre fergekøer. Dette gjorde at mange kjørte i overkant fort på den ca. 105 kilometer lange[2] strekningen mellom Bonåsjøen og Bognes, på en vei med ikke altfor god standard. Det ble et «rally», et kappløp for å komme lengst mulig fram i neste fergekø, for å være sikker på å komme med ferga. Råkjøringen førte i sin tur til ulykker.

Fergestrekningen Sommerset – Bonåsjøen ble borte da ny E6 mellom Sommerset og Mørsvikbotn i Sørfold ble åpnet i 1986. I kombinasjon med at veien videre nordover ble opprustet, samt større og bedre fergemateriell for Bognes – Skarberget og Bognes – Lødingen, gjorde det at problemet med råkjøring mellom Sørfold og Bognes ble redusert. Likevel er uttrykket blitt brukt av og til også i senere år for å beskrive mindre pen kjøring på strekningen nordover til Bognes fergested. Uttrykket ble i 2008 også brukt i argumentasjon mot å redusere kapasiteten på fergeforbindelsen mellom Skutvik i Hamarøy og Svolvær i Lofoten.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ferjelandet av Bjørn Foss, side 78. Forlaget Nordvest 1986. ISBN 82-90330-33-2
  2. ^ Målt med Google Earth
  3. ^ Lokalavisa NordSalten: – En dødsone i opplevelsesperspektiv (1. august 2008, besøkt 3. januar 2012)

Kilder[rediger | rediger kilde]