Hopp til innhold

Raja (slekt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Raja
Ung piggskate. Raja clavata
Nomenklatur
Raja
Linnaeus, 1758
Populærnavn
Skateslekten
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBruskfisker
OrdenEkte skater
FamilieSkatefamilien
Økologi
Antall arter: 29
Habitat: Marine, for det meste grunt vann
Utbredelse: Hele verden
Inndelt i

Se tekst

Raja er en artsrik slekt med nesten 30 arter i skatefamilien. De er alle flate med mer eller mindre rombisk fasong. Brystfinnene strekker seg nesten fra nesetippen til analåpningen, og hos mange arter har de en tydelig spiss. Snuten er også spiss og er dannet av en utløper fra nesebrusken.[1]

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Munnen og gjeller sitter på undersiden av kroppen, med unntak av sprøytehullet som sitter bak hvert øye, på oversiden. Artene i slekten er enten ensfargede grå eller gråbrune, eller har et emønster av flekker eller prikker. De fleste har pigg- eller torneaktige skjell på oversiden. Hos en del av artene er det kjent svake elektriske organer i halen.[2]

Størrelsen på artene varierer. Småskate, Raja erinacea er 50 cm eller kortere som voksen, mens R. binoculata blir 2,5 meter. Slekten har fossile medlemmer helt tilbake til krittiden

Alle medlemmer av slekten er bunndyr og er aktive både om dagen og om natten. Føden består av småfisk som flyndrer og småsil, reker, krabber og muslinger. De finnes i nesten alle hav fra tropene til opp mot arktiske farevann. Mange av artene foretrekker normalt grunt vann, men de finnes ned til 2 700 meters dybde.

Paring foregår på vårparten. Alle arter i slektene er eggleggende. Hunnenen legger et stort antall egg, som alle er omsluttet av en læraktig eggkapsel med fire krøllete festetråder. Eggkapselen er dannet av et kollagen og er både seige og lette.[3] Tomme eggkapsler er vanlige å finne blant drivved på stranda.

Systematikk

[rediger | rediger kilde]

Slekten Raja var før den mest artsrike slekten blant skater, men nyere systematikk har splittet opp slekten i en serie nye slekter, særlig Dipturus, Amblyraja, Rajella og Leucoraja. Etter oppslipiitingen er det bare storskate av de norske artene som er igjen i slekten.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Miyake, T.; McEachran, J.D.; Walton, P.J.; Hall, B.K. (juni 1992). «Development and morphology of rostral cartilages in batoid fishes (Chondrichthyes: Batoidea), with comments on homology within vertebrates». Biological Journal of the Linnean Society. 46 (3): 259–298. doi:10.1111/j.1095-8312.1992.tb00864.x. Besøkt 6. august 2015. 
  2. ^ Koester, David M. (juli 2003). «Anatomy and motor pathways of the electric organ of skates». The Anatomical Record. 273A (1): 648–662. doi:10.1002/ar.a.10076. Besøkt 6. august 2015. 
  3. ^ Evans, David H. (juni 1981). «The egg case of the oviparous elasmobranch, Raja Erinacea, does osmoregulate». Journal of Experimental Biology. 92. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]