Ragnar Bragason

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ragnar Bragason
Født15. sep. 1971Rediger på Wikidata (52 år)
Islands flagg Súðavík
BeskjeftigelseRegissør
NasjonalitetIsland
UtmerkelserEddaprisen for beste regissør (2007) (for: Parents)

Ragnar Bragason (født 15. september 1971) er en islandsk filmskaper.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ragnar Bragason kommer fra en stor familie og vokste opp på landet. Fra han var 16 år jobbet han på sjøen og brukte tiden til å skrive for ikke å kjede seg.[trenger referanse] Han studerte film på gymnaset ved produsenten Anna G Magnúsdottir og tok en tre måneders workshop ved New York Film Academy.[trenger referanse]

Da han kom hjem til Island begynte han å lage små dokumentarer og personportretter som han senere solgte til TV. Hans debutspillefilm ble finansiert gjennom filmfondets årlige manuskonkurranse. Manuset hadde tittelen Fíaskó, men nykomlingen Bragason skal ha uttalt at det var resten av bidragene som var en fiasko – "Filmmanusene her er dårlige. Dette manuset er bra."[trenger referanse] Filmen Börn var Islands bidrag til beste fremmedspråklige film under Oscarutdelingen. Bragason har i tillegg til film og TV, jobbet med musikkvideoer, musikkrelaterte dokumentarer og reklamefilm.

Priser og anerkjennelse[rediger | rediger kilde]

Bragasons spillefilmdebut, Fíaskó, mottok i 2000 juryprisen på Cairo filmfestival i tillegg til Islandsk kulturpris. Filmen var del av det offisielle utvalget på filmfestivaler som 2001 Toronto Filmfestival, Mannheim, Pusan, Göteborg, Raindance og flere.

Hans andre film, Börn, har høstet stor internasjonal interesse og mottok prisen for beste regi på Transilvania filmfestival i Romania i 2007, juryprisen på Courmayeur Noir filmfestival i Italia i 2006, og ble nominert til en rekke Eddapriser under den islandske filmprisutdelingen samme året. Börn ble listet som en av de 10 beste filmene i 2006 av nettstedet European-films.net og var del av det offisielle utvalget på blant annet San Sebastian filmfestival og Rotterdam filmfestival.[trenger referanse]

Ragnars arbeid har blitt nominert til 19 Eddapriser og har vunnet 7 ganger. Han har også vunnet priser for sitt arbeid med reklamefilm og musikkvideo og har blant annet blitt vist på kanaler som MTV og VH1.

Utvalgt Filmografi[rediger | rediger kilde]

Regi[rediger | rediger kilde]

Manuskript[rediger | rediger kilde]

Produsent[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Dvoted.net Ragnar Bragasons profil på nettstedet Dvoted

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]