RS «Langesund»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
RS «Langesund»
RS 2 Langesund 01.jpg
Klasse:  Eldre klasse
Verft:  Porsgrund Baadbyggeri
Byggeår:  1893
Byggepris:  4 021,72 kr.
Fartøyets egenskaper
Materiale: Tre
Navigasjon og kommunikasjon
[1]
Statistikk
Satt inn i tjeneste:  1893
Tatt ut av tjeneste:  1913
Menneskeliv berget:  102
Fartøy berget:  42
Fartøy assistert:  3 562
Dykkeoppdrag:  1
Syketransport:  3

RS «Langesund» (RS 2) er en tidligere redningsskøyte som ble bygget for Redningsselskapet i 1893 av Thor Martin Jenssen, Porsgrund Baadbyggeri i Knardalstrand. Konstruktør av skøyta var Colin Archer og tegningen som ble brukt var en losskøyte med jernkjøl.

Skøyta ble bestilt av Langesund Kreds til Skibbrudnes Redning, den lokale avdeling av Redningsselskapet i området som idag kalles Grenland.

RS 2 «Langesund» var den første norske redningsskøyte i tjeneste, men fikk nr 2 i Redningsselskapets registre da RS «Colin Archer» (RS 1) ble bygget før RS «Langesund» ble overført fra Langesund Kreds til Redningsselskapet.

Da RS «Langesund» ble bygget, var det ikke avklart hvordan redningsvesenet skulle drives. RS «Langesund» og de to andre 1-masterne RS «Tordenskjold» og RS «Feie» (RS 4) var tenkt som losredningsskøyter dvs losbåter med redningsplikt. RS «Langesund» fikk derfor malt navnet i seilet som losbåtene, rød ring og nr. 2 ble påført senere da NSSR overtok båten. I bruk ble de større tomasterne foretrukket og det ble ikke noe mere samarbeid med losene; les mer på siden om losredningsskøyter.

Frem til 1913 var «Langesund» i tjeneste som redningsskøyte og berget 102 personer fra «den visse død», 42 fartøyer fra totalforlis og gav assistanse til totalt 3 562 fartøy.

«Langesund» restaurert 1993[rediger | rediger kilde]

I perioden 1988 til 1993 ble en skøyte restaurert som RS 2 «Langesund». Denne er lengre, bredere, høyere i fribordet og mye fyldigere enn det opprinnelige skroget. Dagens RS 2 «Langesund» har derfor ikke noe til felles med det opprinnelige skroget fra 1893, RS 2 Langesund.

Skøyta eies av et andelslag bestående av blant andre Bamble kommune og drives av Langesundsfjorden Kystlag.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]