RS «Tordenskjold»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
RS «Tordenskjold»
Klasse:  Eldre klasse
Verft:  Thor Martin Jenssen
Konstruktør:  Colin Archer
Byggeår:  1889
Oppkalt etter:  Tordenskjold
Fartøyets egenskaper
Materiale: Tre
Lengde:  42 fot
Navigasjon og kommunikasjon
[1]
Statistikk
Satt inn i tjeneste:  1893
Tatt ut av tjeneste:  1905
Menneskeliv berget:  81
Fartøy berget:  15
Fartøy assistert:  254
For flere fartøy med samme navn, se Tordenskjold (andre betydninger)

RS «Tordenskjold» (RS 3) er en tidligere redningsskøyte som ble satt i tjeneste i 1893. Den ble bygget i 1889 som losbåt tegnet av Colin Archer men bygget av Thor Martin Jenssen i Porsgrunn.[1] «Tordenskjold» ble oppgradert til redningsskøyte blant annet ved at det ble laget såkalt synkefri innredning, dvs. vanntett garnering og dørk.

RS «Tordenskjold» ble satt i tjeneste samme året som søsterbåten RS «Langesund» (RS 2) som også var bygget Thor Martin Jenssen. RS «Feie» (RS 4) på 38 fot ble bygget året etter av Colin Archer.

Alle disse tre skøytene var 1-mastere beregnet på at losene skulle ha sikre båter og fungere som redningsskøyter, dvs. losredningsskøyter. Etter to års prøving ble den 46 fot store RS «Colin Archer» (RS 1) valgt som modell for videre bygging; les mer på siden om losredningsskøyter.

Det første året ble «Tordenskjold» drevet av losene i Korsfjorden, men den ble i 1894 overtatt av Bergens Kreds i Redningsselskapet.

Frem til 1905 var «Tordenskjold» i tjeneste som redningsskøyte og berget 81 personer fra «den visse død», 15 fartøyer fra totalforlis og ga assistanse til totalt 254 fartøy.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Heltemot i 100 år, Bergens Tidende, 17.12.1994

 Eksterne lenker [rediger | rediger kilde]

RS 3 Tordenskjold