Rømer (slekt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den eldre Rømerætten
Den yngre Rømerætten - se Austråttborgens heraldikk

Rømer var en norsk slekt kjent fra 1300-tallet. Blant de mest kjente medlemmene regnes riksråd Otte Rømer (ca. 1330-ca. 1411), og hans sønn, riksråd Svale Ottessøn (ca. 1363-etter 1415).

Den eldre og den yngre Rømer-ætten[rediger | rediger kilde]

Ottes datter Elsebe og hennes etterkommere omtales stundom som Den yngre Rømerætten, men brukte selv aldri slektsnavnet.[1] Elsebe var farfars mor til Inger Ottesdotter Rømer (fru Inger til Austrått, ca. 1473-1555). Otte Rømer eide muligens Austrått, i alle fall ble den eid av Elsebe og hennes etterkommere fra ca. 1400 til 1686.

Slektsvåpen[rediger | rediger kilde]

Den eldre Rømerættens skjold kan heraldisk beskrives (blasoneres) slik: Kløvd av 1. halv sølvlilje i blått, 2. to røde bjelker i sølv.[2] Våpenet er blitt blasonert slik på dansk: Loddrett delt av blått, hvori en halv hvit lilje fast på delingen, og hvitt, hvori to eller tre røde bjelker. På hjelmen en krone over en krone, eller en krone med tre grønne vifter av påfuglfjær.[3]

Den yngre Rømerættens skjold er blasonert slik: Venstre skrådelt av sølv og sort. På hjelmen to vesselhorn av samme farger.[4] Det er omtalt slik av Hallvard Trætteberg: Skrådelt (oftest venstre) av sølv og svart.

På dansk er dette våpenet blasonert slik: Skrådelt av hvitt over sort. På hjelmen en krone og to vesselhorn, et hvitt og et sort(?), eller tverrdelt hvitt/sort og sort/hvitt.[5]

Bildet fra Austrått viser en tredje variant med 5 påfuglfjær på hjelmen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • A. Thiset og P.L. Wittrup: Nyt dansk Adelslexikon, København 1904
  • H. Storck: Dansk Vaabenbog, København 1910
  • Sven Tito Achen: Danske adelsvåbener, København 1973
  • Hallvard Trætteberg: Norges våbenmerker. Norske by- og adelsvåben, hefte med klistremerker, utgitt av Kaffe Hag, Oslo 1933, med våpnene til både den eldre og den yngre Rømerætten.
  • Hallvard Trætteberg: Borg i segl, mynt og våpen, Oslo 1967, side 19 med våpenskjoldtegning nr. 9 for Jakob Fastulvsson av den yngre Rømer-ætten, ca. 1400.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Terje Bratberg. «Austråtts eiere fra vikingtiden til 1719» I: Årbok for Fosen, 1994
  2. ^ Hallvard Trætteberg: «Norges våbenmerker. Norske by- og adelsvåben», utgitt av Kaffe Hag, Oslo 1933
  3. ^ Sven Tito Achen. "Danske adelsvåbener. En heraldisk nøgle." Politikens Forlag 1973, København
  4. ^ C. M. Munthe i "Norsk Slektshistorisk Tidsskrift", hefte I 1927
  5. ^ Sven Tito Achen. "Danske adelsvåbener. En heraldisk nøgle." Politikens Forlag 1973, København