Rødt hagefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rødt hagefly
Nomenklatur
Melanchra pisi
Linnaeus, 1758
Synonymi
Ceramica pisi
Populærnavn
rødt hagefly[1]
ertefly
Hører til
Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: skog, hager og parker
Utbredelse: Europa
den karakteristiske larven, grønn form

Rødt hagefly (Melanchra pisi) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er utbredt nord til Nordland i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Sommerfugl[rediger | rediger kilde]

Rødt hagefly er et middelsstort, mer eller mindre brokete nattfly, med et vingespenn på 36–41 mm. Sommerfuglen kjennes lettest på den hvite flekken ved forvingens bakhjørne, som på innersiden er forlenget i en svart, pileformet flekk. Forkroppen og forvingene er ganske variable i fargen, men ofte brokete i grått og rødbrunt, kan også være ganske mørke. Forvingen har nokså tydelige nyre- og ringmerker, området mellom dem er mer eller mindre svart. Mellomlinjene, som avgrenser vingens midtfelt, er doble og tydelige. Bølgelinjen som går langs vingens ytterkant er hvit, forholdsvis bred og ujevn. Ved bakhjørnet og ofte også midt på er den utvidet til en hvit flekk som på innersiden er forlenget til en svart, pileformet flekk. Bakvingen er grå med et mørkere tverrbånd i den ytre delen.

Larve[rediger | rediger kilde]

Larven er karakteristisk, naken og slank. Den har brede, gule lengdestriper på mørkt grønn, rødbrun eller svart bunn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rødt hagefly kan finnes i mange forskjellige miljøer. Tross navnet er larven nærmest altetende og kan finnes på en lang rekke ulike planter, både løvtrær, busker (vanlig på bjørnebær), urter og endogtil bregner (vanlig på einstape). De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai – juli og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rødt hagefly er utbredt over hele Europa. I Norge er den funnet nord til Nordland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger : Rødt hagefly Ceramica pisi (Linnaeus, 1758)». Artsdatabanken. 14. juli 2020. Besøkt 14. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]