Rødskjegg (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rødskjegg
orig. 赤ひげ Akahige
Generell informasjon
Utgivelsesår1965
Prod.landJapan
Lengde185 min.
SpråkJapansk
Bak kamera
RegissørAkira Kurosawa
ProdusentRyuzo Kikushima
Tomoyuki Tanaka
ManusforfatterMasato Ide
Ryuzo Kikushima
Akira Kurosawa
Hideo Oguni
MusikkMasaru Sato
SjeffotografAsakazu Nakai
KlippAkira Kurosawa
Foran kamera
MedvirkendeToshiro Mifune
Yūzō Kayama
Prod.selskapToho
Eksterne lenker

Rødskjegg (赤ひげ Akahige)[1] er en japansk dramafilm fra 1965 regissert av Akira Kurosawa.

Filmens litterære forelegg er en novellesamling av den japanske forfatteren Shūgorō Yamamoto. I tillegg er noe av handlingen hentet fra Fjodor Dostojevskij roman "De fornedrede og krenkede".

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen finner sted i Koishikawa, et distrikt i byen Edo. En ung og arrogant doktor Noboru Yasumoto er utdannet ved en skole i Nagasaki, og ønsker seg større status i samfunnet. Han får veiledning fra "Red Beard" Dr. Kyojō Niide og klinikk-sjef Dr. Niide. Opprinnelig er Yasumoto lite interessert i sin nye jobb, og han gjør opprør mot klinikk-sjefen. Han nekter å se pasienter eller ha på seg sin medisinske uniform, forakter maten de får servert, samt det spartanske miljøet.

En dag gårYasumoto inn i en forbudt hage, hvor han møter "The Mantis" en mystisk pasient som bare Dr. Niide kan behandle. Filmen forteller også historien til noen av klinikkens pasienter. En av dem var Rokusuke, en døende mann som Dr. Niide behandler. En annen pasient er Sahachi, en elsket mann i byen kjent for sin raushet overfor samfunnet, som har en tragisk forbindelse til en kvinne hvis lik ble oppdaget etter et ras.

Dr. Niide forsøker å samarbeide med Yasumoto for å redde en syk tolv år gammel jente, Otoyo, fra et bordell. Yasumoto forsøker å helbrede den traumatiserte jenta, og begynner å forstå omfanget av all grusomhet og lidelse rundt seg, og anger på sin tidligere forfengelighet og egoisme. Senere, når en ung gutt, Chôji, blir tatt i forsøk på å stjele mat fra klinikken, viser Otoyo ham medfølelse og blir venn med ham, og viderefører dermed medfølelse som hun tidligere opplevde fra Niide og Dr. Yasumoto.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 27. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]