Róbert Bezák

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Róbert Bezák
Født1. mars 1960[1]Rediger på Wikidata (64 år)
Handlová
BeskjeftigelseKatolsk prest (1984–), katolsk biskop (2009–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Archbishop of Trnava (Roman Catholic Archdiocese of Trnava, 2009–2012) Rediger på Wikidata
Utdannet vedRímskokatolícka cyrilometodská bohoslovecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave
Det pavelige lateranuniversitet
NasjonalitetTsjekkoslovakia (–1992)
Slovakia
Tsjekkoslovakia[1]
Medlem avRedemptoristene
Våpenskjold
Róbert Bezáks våpenskjold

Erkebispedømmet Trnava i Slovakia

Róbert Bezák, C.Ss.R. (født 1. mars 1960 i Prievidza i den slovakiske del av Tsjekkoslovakia) er en katolsk emeritert erkebiskop av Trnava, tilhørende redemptoristordenen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I løpet av det andre året av universitetsstudier samarbeidet han med den katolske foreningen for presteskapet «Pacem in terris» som hadde som mål å normalisere forholdet mellom staten og kirken. Han deltok også i en sultestreik organisert av samme forening. For dette ble han avhørt av det hemmelige politiet, men samarbeidet ikke.

Prest[rediger | rediger kilde]

Róbert Bezák sluttet seg til hemmelighet til redemptoristene i 1979, avla sine ordensløfter 1983 og ble ordinert til prest den 14. juni 1984 i Banská Bystrica av biskop Jozef Feranec. Dette var på en tid da kommunistene forfulgte den katolske kirke i Tsjekkoslovakia. I februar 1988 var han under etterforskning av det hemmelige politi, som brukte kodenavnet Sebastian om kam.

Fra 1984 til og frem til kommunismens fall i 1990 var han sogneprest i Brezno, Detva og i Žiar nad Hronom og sogneadministrator i Sklené Teplice, Tužina og Uľanka.

Fra 1990 til 1993 studerte han til lisensiatsgrad i moralteologi ved Alphonsianum i Roma. I 1993 ble han valgt til viseprovinsial for redemptoristene i Slovakia og avbrøt derfor studiene. Tre år senere ble han valgt til president for konferansen for superiorer i sitt land. Fra 1994 til 2000 underviste han i moralteologi ved det teologiske institutt i Banská Bystrica og ved Aloisianum ved universitetet i Trnava. Fra 2005 til 2008 var han administrator for Maria-helligdommen i Staré Hory, og fra 2008 til hans bispeutnevnelse var han administrator for menigheten for Radvaň-distriktet i Banská Bystrica og overordnet for redemptoristhuset i samme menighet.

Erkebiskop av Trnava[rediger | rediger kilde]

Pave Benedikt XVI utnevnte ham til erkebiskop av Trnava den 18. februar 2009. Den emeriterte president for den pavelige komité for verdens eukaristiske kongresser, kardinal Jozef Tomko, bispeviet ham den 6. juni samme år; medkonsekratorer var erkebiskop Mario Giordana, apostolisk nuntius til Slovakia, og Stanislav Zvolenský, erkebiskop av Bratislava. Han var den yngste biskopen i landet sitt.

Helt fra starten prøvde han å implementere sin visjon om en «åpen kirke» i samsvar med direktivene fra Det andre Vatikankonsil. Han opprettet derfor hjelpesentraler med sikte på å gi hjelp til mennesker som er sosialt svakere og hjemløse og innførte regelmessige møter med de troende for å fremme kontakter med folket og der de troende kunne stille dem spørsmål. Han åpnet også forskjellige rom i kurien for publikum og i dem åpnet han et galleri, en restaurant og en høyskole for den kristne dannelsen av studenter, og etablerte erkebispedømmets web-fjernsyn. Han informerte regelmessig de troende om sine aktiviteter gjennom sin internettside og introduserte et initiativ som allerede var utbredt i utlandet i Slovakia: «Kirkenes natt». Den har også iverksatt forskjellige tiltak for å fremme en åpen, transparent og ansvarlig styring av erkebispedømmets eiendeler.

Avskjedigelse[rediger | rediger kilde]

Den 1. juli 2012 ble Bezák etter beslutning av pave Benedikt XVI fjernet fra sitt embede. Bakgrunnen for dette forble i det store og hele uklar; Bezák sa under gudstjeneste at Vatikanet hadde rettet «alvorlige beskyldninger» mot ham og forbudt ham å snakke med media.[2]Men det antas generelt en sammenheng med Bezáks økonomiske disposisjoner og hans anklager mot sin forgjenger erkebiskop Ján Sokol og den resulterende apostoliske visitasjon.[3] Større deler av befolkningen sympatiserte sterkt med Bezák. En begjæring med rundt 12.000 underskrifter mot avskjedigelsen ble sendt til Roma.[4]

Hans etterfølger som erkebiskop i Trnava ble Ján Orosch.

Siden midten av 2013 har det vært signaler under pave Frans om at Bezák kunne bli rehabilitert.[5] I tillegg ble det startet flere begjæringer i nabolandet Østerrike.[4] Bezák har bodd i redemptoristklosteret i Bussolengo nær Verona siden desember 2013.[6] I juni 2014, etter en generalaudiens på Petersplassen, møtte han pave Frans for første gang..[7]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]