Qutb Minar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Qtub Minar er med sine 72.5 meters høyde den høyeste minaret av stenblokker i verden

Qutb Minar eller Qutub Minar (hindi : क़ुतुब मीनार urdu: قطب منار) er den høyeste minaret i verden bygget av stenblokker. Den er et viktig eksempel på indo-islamsk arkitektur. Tårnet befinner seg i Qutb-komplekset i syd Delhi i India. Qutb Minar og resten av Qutb-komplekset befinner seg på UNESCOs liste over verdensarven.

Qutb Minar er 72,5 m høy. En trapp med 399 trinn fører til toppen. Ved bakken har minareten en diameter på 14,32 m, mens den måler 2,75 m i diameter ved toppen. Minareten er bygget av røde og gulbrune sandstensblokker. Tårnet har i tillegg til å være brukt som minaret også fungert som seiersmonument.

Tårnet har fem etasjer som er adskilt av balkonger. De øverste etasjene er bygget av Firuz Shah Tughlug som erstatning for fire originale etasjer.

Konstruksjonen ble påbegynt i 1202 av Qutbu'd-Din Aibak som i 1192 hadde påbegynt Quwwatu'l-Islam moskeen som også er en del av Qutb-komplekset. Hans etterfølger, Muhammad-bin-Sam, fullførte tårnet. Lynnedslag har ødelagt tårnet i 1326 og i 1368. Herskerne Muhammad-bin-Tughluq og Firuz Shah Tughlug gjenoppbygget det.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]