Fatehpur Sikri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fatehpur Sikri
LandIndias flagg India
DelstatUttar Pradesh
Postnummer283110
Retningsnummer05240
Befolkning28 754 (2001)
Høyde o.h.213 meter
Nettsidewww.fatehpursikri.gov.in/
Posisjonskart
Fatehpur Sikri ligger i India
Fatehpur Sikri
Fatehpur Sikri
Fatehpur Sikri (India)
Kart
Fatehpur Sikri
27°05′28″N 77°39′40″Ø

Diwan-i-Khas – Audienshallen

Fatehpur Sikri (urdu فتحپور سیکری, hindi फतेहपूर सिकरी ) er en by med omkring 30 000 innbyggere (1. januar 2004) i den indiske delstaten Uttar Pradesh. Byen ligger ca. 40 km fra Agra. Den var den politiske hovedstaden i det indiske Mogulriket under Akbar den store fra 1571 til 1585. De historiske bygningene fra den tiden står på UNESCOs liste over verdensarven.

Historie[rediger | rediger kilde]

Akbar bestemte seg i 1571 for å bygge byen på stedet hvor Shaikh Salim Chisti (1480–1572) hadde varslet fødselen av Akbars sønn, Jahnagir. Mogulen ledet selv arbeidet som varte til 1573. I 1585 forlot han Fatehpur Sikri og valgte Lahore som ny hovedstad mens han sloss mot stammene i Afghanistan. Byen fungerte som hovedstad igjen i 3 måneder i 1619. Jahangir søkte da tilflukt der fra pesten som herjet i Agra.

Den gamle hovedstaden[rediger | rediger kilde]

Utsikt i Fatehpur Sikri
Diwan-i-Khas - den utskårne søylen

De kongelige bygningskompleksene og moskéen er bygget på en høyde. Rød sandsten er det dominerende byggematerialet. Den er hentet fra stenbrudd på stedet. Det er en 6 kilometer lang bymur som avgrenser byen på 3 av sidene. Bymuren har tårn og 7 byporter. Den største av byportene er Agraporten.

Bygningskomplekset er oppdelt i tre deler, en del er den offentlige delen av palasset, en del er for men og den siste delen er for kvinnene.

Audienshallen foran Panch Mahal
Panch Mahal
Inngangspartiet til haremet
  • Diwan-i-Am (den offentlige audienssalen) Den er omgitt av portikoer. Dette var stedet hvor Akbar holdt audiens om morgenen for vanlige mennesker og sammen med sine ministre avsa dommer. I andre mogulpalasser er dette vanligvis et stort rikt dekorert bygg, mens det her er en liten rektangulær paviljong. Paviljongen er hevet 2 m i forhold til gårdspassen rundt.
  • Diwan-i-Khas (den private audienssalen) Det har en søyle i sentrum med utskjæringer. Det er usikkert hva som var den egentlige funksjonen. Ifølge en teori var dette en audienssal og pilaren i sentrum var for tronen. Galleriene rundt tronen var i så fall til bruk for ministrene.
  • Panch Mahal er et femetasjes bygg. Navnet betyr da også femetasjes palass. Første etasje har 84 intrikat utskårne søyler. Det er det mest synlige bygget i mennenes del av komplekset.
Moskéen Jama Masjid
Buland Darwaza - inngangsport til den store moskéen Jama Masjid
Salim Chishtis gravmonument
  • Miriams hus også kjent som Sonahra Makan (det gyldne hus) fordi det har forgyllninger både utendørs og inne. Det var en av Akbars koner, Maryam-uz-Zamani eller Bibi Miriam som bodde her. Hun var datter av Rajah Bihari Mall og mor til Jahangir.
  • Jama Masjid er en av Indias største moskéer. Den kunne romme 10 000. Høye murer omslutter en gårdsplass. Moskéen er 165 m * 133 m.
  • Gravmonumentet til Shaikh Salim Chisti befinner seg inne i gårdsrommet. Det er i seg selv et arkitektonisk mesterstykke og rikt dekorert. Monumentet er i hvit marmor og er omgitt av et basseng. Inngangspartiet er dekorert med slangelignende søyler. Monumentet toppes av en kuppel.
  • Buland Darwaza er en 40 m høy inngangsport til Jama Masjid. Den stod ferdig i 1575 og er bygget for å feire erobringen av Gujarat i 1572.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]