Qutb-komplekset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Qutb Minar og Alai Darwaza i Qutb komplekset
Kart over Qutb-komplekset.

Qutb-komplekset er en samling av monumenter og bygninger i Mehrauli i Delhi, India. Mest kjent av disse er minareten Qutb Minar. Samlingen er satt på UNESCOs liste over verdensarven.

Byggingen av moskeen Quwwatu'l-Islam (Islams styrke) ble påbegynt i 1192. Den ble bygget av Qutbu'd-Din Aibak og stod ferdig i 1198. Moskeen ble bygget til menigheten i Lalkot, som var den første av Delhis syv byer. Restene av et revet hindutempel ble benyttet til å bygge moskeen. Den ble utvidet et par ganger i tiden etter av Iltutmish og Alau'd-Din Khalji.

Qutbu'd-Din Aibak bygget i 1202 Qutb Minar. Det er med sine 72.5 m den høyeste minaret i verden bygget av stenblokker. Minareten er bygget av røde og gulbrune sandstensblokker. Tårnet har i tillegg til å være brukt som minaret også fungert som seiersmonument. Etterfølgeren til Qutbu'd-Din Aibak, Muhammad-bin-Sam, fullførte tårnet. Lynnedslag har ødelagt tårnet i 1326 og i 1368. Herskerne Muhammad-bin-Tughluq og Firuz Shah Tughlug gjenoppbygget det.

Inne i området er det en pele av jern. Den er 7,02 m høy, av dette er 0,93 m under bakken. Den stammer fra et annet sted og har en inskripsjon på sanskrit fra det 4. århundre. Inskripsjonen omtaler en hersker med navnet Chandra. Dette kan være kong Chandragupta II. Jernpelen er satt sammen av mange hundre biter smijern og er bemerkelsesverdig fri for rust.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]