Qamishli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Qamishli
Qamishli
Fra hovedgaten i Qamishli
Land Syria Syria
Befolkning 232 258 (2004)

Qamishli' (arabisk: القامشلي‎; Kurdisk Qamişlo ; er en by i det nordøstlige Syria, nær grensen mot Tyrkia og Irak. Byen er anlagt rundt en jernbanestasjon fra 1926.

Qamishli hadde en befolkning på 232 258 innbyggere ved folketelling i 2004.[1] De fleste er kurdere, men befolkningen omfatter også mange arabere, assyrere og armenere. Mange av assyrerne og armenerne er kristne som kom hit etter å ha blitt fordrevet fra Tyrkia på slutten av første verdenskrig.

Den kristne befolkningen i Qamishli gjennomfører hvert år en stor prosesjon i desember. Den kurdiske nyttårsfeiringa i mars (newroz) er også kjent.

Qamishli anses som hovedstaden for den kurdiske regionen i Syria, av kurdere kalt Vest-kurdistan.[2] I 2004 fant det sted omfattende opptøyer i byen da supportere av et lokalt fotballag viftet med kurdiske flagg. Politiet skjøt inn i mengden og minst 15 mennesker ble drept.[3] Det fulgte tre dager med gatekamper, hvor en statue av Syrias tidligere president Hafez al-Assad ble veltet. Myndighetene satte inn militære styrker støttet av helikopter og stridsvogner og ytterligere titalls personer ble drept før det ble ro i byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]