Qal’at Salah El-Din

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Qal'at Salah El-Din
LandSyrias flagg Syria
Areal8,87 hektar
Kart
Qal'at Salah El-Din
35°35′45″N 36°03′26″Ø

Salah Ed-Din-borgen eller Qal'at al-Sahyun (arabisk Qal’at Salah Al-Din ) var en korsfarerborg i det vestre Syria ca. 24 km øst for havnebyen Al-Ladhiqiyah (Latakia), i et terreng med høye fjell, på en høyde mellom to raviner og omgitt av skog.

Festningen ble sammen med Krak des Chevaliers (Qal'at Al-Hosn) tatt opp på UNESCOs Verdensarvsliste i 2006.

Historie[rediger | rediger kilde]

Borgen ble oppført under Det bysantiske riket på 1000-tallet, trolig over ruiner fra en fønikisk befestning og fungerte som en strategisk utpost for korsfarernes raid og angrep. Den dominerende beliggenheten og befestningsarbeidet som ble foretatt på slutten av 1200-tallet gjorde den praktiskt talt uinntakelig for beleirende styrker. Borgen ble styrt av Johannitterordenen, og den ble utsatt for en rekke beleiringer før den i 1188 ble inntatt av den mulimske hærføreren Saladin. Borgen har fått sitt navn fra Saladin. Senere fortsatte befestningsarbeidet selv under Ayyubid-dynastinet på begynnelsen på 1300-tallet.

Fram til 1965 kunne man kun nå borgen til fots etter en svært krevende klatring.

Borgen[rediger | rediger kilde]

Borgen ligger på kanten av en ca. 150 m høy klippe og er avskåret fra den øvrige klippen med en ca. 18 m bred, ca. 28 m dyp og ca. 155 m lang kløft.

I dag ligger store deler av borgen i ruiner, unntatt ytterveggene og murene. Nær inngangen finnes det to imponerende korsfarerbastioner som er bevart, og synlige ruiner finnes også etter en korsfarerkirke, to bysantinske kapell og de store vanncisternene.

Borgen måler over 4 800 m² og kunne ha 10 000 soldater innenfor murene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]