Gamlebyen i Damaskus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Gamlebyen i Damaskus
Gamlebyen i Damaskus
Umajjademoskeen med brudeminareten
LandSyria Syria
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 3. sesjon i 1979. Referansenr. 20.
Kriterium I, II, III, IV, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Asia
Eksterne lenker
Gamlebyen i Damaskus ligger i Syria
Gamlebyen i Damaskus
Gamlebyen i Damaskus
Gamlebyen i Damaskus (Syria)
33°30′41″N 36°18′23″ØKoordinater: 33°30′41″N 36°18′23″Ø

Gamlebyen i Damaskus ligger i Syrias hovedstad Damaskus, og har siden 1979 stått på UNESCOs verdensarvliste. Byen ble grunnlagt i det 3. årtusen f.Kr, og er en av de eldste byene i Midtøsten. I middelalderen var byen sentrum i en blomstrende håndverksindustri, med sverd og kniplinger som spesialiteter.

St. Paulus kapell

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Området, som er omgitt av en stor romersk mur, inneholder mange perler innen islamsk arkitektur i Damaskus. Umajjademoskéen, bygget i 705, har fortsatt mosaikker og minareter fra den opprinnelige konstruksjonen i behold. Et annet eksempel er mausoleet til Saladin, bygd i 1193.

En annen viktig moské er Takiyyeh-Sulaymaniyyeh. Den ble bygget i osmansk stil i 1554, og dens lag av svarte og hvite steiner og lange, iøynefallende minareter er imponerende den dag i dag.

Gamlebyen har også viktige steder og bygninger fra kristendommens historie. Her ligger blant annet gaten som kalles Den rette, som nevnes i Apostlenes gjerninger, der Paulus ble omvendt. St. Paulus-kapellet sies å være bygget på stedet disiplene hans reddet livet hans ved å fire ham ned fra et vindu.


geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)