Qabus ibn Saʿid Al Saʿid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Qabus ibn Saʿid Al Saʿid
Omani Qaboos bin Said Al Said (cropped).jpg
Født18. november 1940[1] (78 år)
Salalah[2]
Ektefelle Sayyid
Far Said bin Taimur
Mor Mazoon al-Mashani
Utdannet ved Royal Military Academy Sandhurst
Beskjeftigelse Overhode
Nasjonalitet Oman
Utmerkelser
14 oppføringer
Storkors av Æreslegionen, storkorsridder av Order of the Bath, storkorsridder av Royal Victorian Order, storkors med kjede av Isabella den katolskes orden, storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden, Rikets krones orden, storbånd av Krysantemumsordenen, Nilens orden, Det kongelige Victoriakjedet (7777), Sonderstufe des Großkreuzes des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, kjede av Krysantemumsordenen, storkors med kjede av Republikken Italias fortjenstorden, Ærestegnet for fortjenster i gull, Jawaharlal Nehrus pris (2004)

Qābūs ibn Saʿīd Āl Saʿīd (arabisk: قابوس بن سعيد آل سعيد; født 18. november 1940 i Salalah) er den femtisjette herskeren og fjortende Al Saʿīd- sultanen av Oman og dets territorier. Han overtok makten etter å ha styrtet faren Saʿīd ibn Taymur i et palasskupp 23. juli 1970. Qābūs er en etterkommer i fjortende generasjon av Abu Hilal Ahmad ibn Saʿid, som grunnla Āl Bu Sa'īdī-dynastiet i 1744.

Qābūs er den eneveldige herskeren av 'Uman, men blir støttet av mesteparten av befolkningen. I løpet av sin regjeringstid har han tillatt større åpenhet og gradvis nærmet seg et mer demokratisk politisk system. På 1990-tallet ble det opprettet et parlament, og i 2003 ble allmenn stemmerett innført for borgere over 21 år, men så langt har parlamentet hatt lite å si, og sultanen er fremdeles både statssjef og regjeringssjef, mens det heller ikke finnes noen lovlige politiske partier. Qābūs har også vært relativt suksessfull i å utvide internasjonale relasjoner og å bruke landets minkende oljeressurser til velstandstilltak som utdanning og helse, og 'Uman er i dag et ganske stabilt land.

Sultanens fødselsdag, 18. november, er landets nasjonaldag, mens hans første regjeringsdag, 23. juli, blir feiret som gjenfødselsdagen. Som flertallet av omanere er Qābūs en ibadimuslim. Qābūs hadde i juli 2010 en formue på nesten fire milliarder kr.


Forgjenger:
 Saʿīd ibn Taymur 
National emblem of Oman.svg
Sulṭān av ʿUmān

Etterfølger:
 Nåværende)