Pungrotter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pungrotter
Virginiapungrotte (Didelphis virginiana)
Nomenklatur
Didelphidae
Gray, 1821
Synonymi
Didelphimorphia
Populærnavn
pungrotter
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
InfraklassePungdyr
OrdenDidelphimorphia
Økologi
Antall arter: ca 70
Habitat: varierende
Utbredelse: Amerika
Inndelt i

Pungrotter (Didelphidae) er en familie av pungdyr og forekommer i Amerika, ofte i nærheten av mennesker. Pungrotter har en meget primitiv bygning og ingen nære slektninger blant andre pungdyr. De har derfor fått sin egen orden.

De utmerker seg ved at de har det største antallet fortenner (10 oppe og 8 nede) hos nåtidens pattedyr. Til og med hjørnetennene er sterkt utviklede. Kroppen er ganske fast og halen tjener hos flere av artene som et griporgan. Føttene har fem tær og de bakre har motsatt stortå uten klo. Bakbena er ikke forlengede. Pelsen har et enkelt lag som mangler ullhår, og de nakne føttene og halen er dekket av skjell som en form for lett hudpanser mot mekanisk slitasje.[1]

Antallet brystvorter veksler mellom syv og 27. Pungens utseende er ofte ulik, da den hos noen arter er fullstendig utviklet og dyp, er den hos andre fullstendig forsvunnet. Mange unger fødes om gangen. Størrelsen til disse dyrene ligger mellom en katt og en rotte, samt at den utmerker seg ved en litt spesiell nese.

De er alle aktive om natten, og lever mest alene. De fleste klatrer i trærne og bruker halen for å henge fra treets grener over lengre tid. Føden består av for eksempel snegler, rotter og frukt. De lever først og fremst av alle slags små pattedyr, fugl, egg, insekter og ormer m.m.

Det er både marklevende, trelevende og halvt vannlevende arter. Stort sett aktive i skumringen og om natten. Pungrotter kan bli mellom fem og ti år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Webster, D. & Webster, M. (1974). Comparative vertebrate morphology. New York: Academic Press Inc. s. 164. ISBN 0127408509. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]