Denver & Rio Grande Railroad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
D&RGW var den siste private operatør av langdistanse passasjertog i USA. Her er selskapets ekspresstog «Rio Grande Zephyr» klar til avgang fra Denver i 1983.
Foto: Bruce Fingerhood

Denver & Rio Grande Railroad var et amerikansk jernbaneselskap stiftet i 1870 av William Jackson Palmer og William Bell som Denver & Rio Grande Railway Company. Palmer hadde som ambisjon å skape en nord-sør forbindelse mellom Denver og Mexico, og å bygge sidebaner inn i fjellene langs linjen. Med tanke på det vanskelige fjellterrenget jernbanen ville møte, falt valget av sporvidde på 3 fot (914 mm). Fordelen med en smalsporet jernbane er at den er lettere og billigere å bygge i bratt terreng. Bakdelen er lavere aksellast, dårligere stabilitet, og lavere toppfart på togene. Sporleggingen sørover fra Denver startet i 1871.

En bitter strid i 1878 med erkerivalen Atchison, Topeka & Santa Fe Railway (AT&SF) om traséen gjennom Royal Gorge endte med voldelige sammenstøt og rettssak. Resultatet ble at D&RG lovte å stoppe sin ekspansjon sørøver, mens AT&SF skulle trekke seg ut av fjellområdene i Colorado. På tross av avtalen med AT&SF nådde D&RG byen Santa Fe ved hjelp av stråselskaper. Denne smalsporede linjen het offisielt Santa Fe Branch, men fikk snart kallenavnet «Chili Line». Selskapet var imidlertid tvunget til å skifte fokuset sitt fra utvidelse i retning nord-sør til øst-vest, og nådde aldri sitt opprinnelige mål som var Mexico by.

I 1917 nådde Denver & Rio Grandes linjenett sin største utstrekning på like under 6 000 miles (9 654 km). Selskapet hadde det mest omfattende smalspornettet i USA, i tillegg til sitt normalspornett.

I 1988 kjøpte Rio Grande Industries opp jernbanenettet til Southern Pacific Railroad. Jernbanedriften på det sammenslåtte nettet fortsatte under navnet Southern Pacific. 11. september 1996 fusjonerte Union Pacific Railroad og Southern Pacific, og Rio Grande opphørte som selskap.

Selskapet endret navn og logo mange ganger som følge av konkurser, oppkjøp og sammenslåinger:

  • 1870–1886: Denver & Rio Grande Railway
  • 1886–1921: Denver & Rio Grande Railroad
  • 1921–1970: Denver & Rio Grande Western Railroad (forkortelsen endret til D&RGW)
  • 1970–1996: Rio Grande Industries

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]