Denver & Rio Grande Railroad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
D&RGW var den siste private operatør av langdistanse passasjertog i USA. Her er selskapets ekspresstog «Rio Grande Zephyr» klar til avgang fra Denver i 1983.
Foto: Bruce Fingerhood

Denver & Rio Grande Railroad (D&RG - i dagligtale gjerne omtalt som Rio Grande) var et amerikansk jernbaneselskap stiftet i 1870 av William Jackson Palmer og William Bell som Denver & Rio Grande Railway Company. I 1917 nådde D&RGs linjenett sin største utstrekning på like under 6 000 miles (9 654 km). Selskapet hadde det mest omfattende smalspornettet i USA, i tillegg til sitt normalspornett. D&RG hadde jernbanelinjer i delstatene Colorado, New Mexico og Utah.

I 1988 kjøpte Rio Grande Industries opp jernbanenettet til Southern Pacific Railroad. Jernbanedriften på det sammenslåtte nettet fortsatte under navnet Southern Pacific. 11. september 1996 fusjonerte Union Pacific Railroad og Southern Pacific, og Rio Grande opphørte som selskap.

Historie[rediger | rediger kilde]

D&RGs første lokomotiv Montezuma utenfor Baldwin Locomotive Works i 1871
Lokomotiv nr. 464 med den karakteristiske Rio Grande-logoen.
Alco PA diesellokomotiv i 1962

William Jackson Palmer og William Bell stiftet Denver & Rio Grande Railway Company i 1870. Palmer hadde som ambisjon å skape en nord-sør forbindelse mellom Denver og Mexico, og å bygge sidebaner inn i fjellene langs linjen. Med tanke på det vanskelige fjellterrenget jernbanen ville møte, falt valget av sporvidde på 3 fot (914 mm). Fordelen med en smalsporet jernbane er at den er lettere og billigere å bygge i bratt terreng. Bakdelen er lavere aksellast, dårligere stabilitet, og lavere toppfart på togene. Sporleggingen sørover fra Denver startet i 1871.

En bitter strid i 1878 med erkerivalen Atchison, Topeka & Santa Fe Railway (AT&SF) om traséen gjennom Royal Gorge endte med voldelige sammenstøt og rettssak. Resultatet ble at D&RG lovte å stoppe sin ekspansjon sørøver, mens AT&SF skulle trekke seg ut av fjellområdene i Colorado. På tross av avtalen med AT&SF nådde D&RG byen Santa Fe ved hjelp av stråselskaper. Denne smalsporede linjen het offisielt Santa Fe Branch, men fikk snart kallenavnet «Chili Line». Selskapet var imidlertid tvunget til å skifte fokuset sitt fra utvidelse i retning nord-sør til øst-vest, og nådde aldri sitt opprinnelige mål som var Mexico by.

Ekspansjon vestover[rediger | rediger kilde]

I 1879 begynte D&RG å bygge en linje fra Antonito til San Juan-fjellene for å betjene gruveindustrien der. Den smalsporede linjen på omtrent 320 kilometer ble åpnet til Durango i 1881 og fikk navnet San Juan Extension (San Juan-linjen). En ytterligere forlenging fra Durango til gruvebyen Silverton ble fullført året etter. En normalsporet sidebane fra Durango til Farmington ble bygd i 1905, men den ble konvertert til smalspor i 1923. San Juan-linjen ble nedlagt og fjernet i 1969 - med unntak av to delstrekninger: Antonito - Chama og Durango - Silverton. Disse strekningene drives i dag som mueumsjernbaner.

Linjen gjennom Royal Gorge ble også forlenget til Salida og videre til gruvebyen Leadville. Denne linjen ble forlenget videre over Tennessee Pass og til Grand Junction. En annen Linje over Marshall Pass og til Gunnison og Montrose ble bygd i 1881.

D&RG hadde ikke konsesjon i delstaten Utah, og for å kunne ekspandere videre vestover, opprettet Palmer selskapet Denver & Rio Grande Western Railway (D&RGW.Ry) i 1881. Utvidelsen vestover ble bygd smalsporet, og ble delvis oppnådd ved oppkjøp av mindre eksisterende jernbaneselskaper. I 1883 gikk det første toget fra Denver til Salt Lake City. Endestasjonen til D&RGW.Ry var Ogden der linjen var tilknyttet den normalsporede transkontinentale jernbanen og Union Pacific Railroad. I øst i Pueblo var linjen tilknyttet Missouri Pacific Railroad som også var normalsporet. Sporbruddet innebar tid- og kostnadskrevende omlasting, og D&RG besluttet å konvertere hovedlinjen vestover gjennom Rocky Mountains til normalspor. I 1889 opprettet Palmer selskapet Rio Grande Western Railway (RGW) for å utføre konverteringen og senere drifte hovedlinjen i Utah. RGW fusjonerte med D&RG i 1908, og hele hovedlinjen fra Denver til Ogden var nå organisert i ett og samme selskap.

Navneformer[rediger | rediger kilde]

Selskapet endret navn og logo mange ganger som følge av konkurser, oppkjøp og sammenslåinger:

  • 1870–1886: Denver & Rio Grande Railway
  • 1886–1921: Denver & Rio Grande Railroad
  • 1921–1970: Denver & Rio Grande Western Railroad (forkortelsen endret til D&RGW)
  • 1970–1996: Rio Grande Industries

Linjekart[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]