Dodge City

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For filmen fra 1939, se Dodge City (film)
Matfabrikk i Dodge City

Dodge City er en by i delstaten Kansas og hovedsete for Ford fylke. Byen ligger noe sørvest i staten, ved Arkansas-elven. Ifølge folketallsestimatet for 2004 har byen 25 762 innbyggere. Byen er kjent som et eksempel på en by fra det ville vesten, og western-serien Kruttrøyk (Gunsmoke) var basert på Dodge City.

De første europeerne i området var Francisco Coronado og hans følge. Området lå ved et naturlig vadested for kryssing av Arkansas-elven. Deler av området som nå er Dodge City ble en del av USA ved Louisianakjøpet i 1803. Områdene sør for elven forble spanske, og etterhvert både meksikanske og texanske.

En viktig handelsrute, Santa Fe Trail, gikk gjennom området. For å beskytte ruten ble Fort Dodge etablert i 1865, omkring 8 km øst for nåværende Dodge City. Festningen er oppkalt etter generalen Grenville M. Dodge. Den ble nedlagt i 1882. Da jernbanen kom i 1872 ble byen Dodge City grunnlagt og fikk rask vekst på grunn av transportforbindelsen og bison-næringen. Byen manglet et effektivt politi, og dette medførte mye skyting og lovløshet. Etterhvert ble det etablert noe orden da det kom offiserer som Wyatt Earp og Doc Holliday, og restriksjoner på bruk av skytevåpen ble innført.

Byen er idag et handelssentrum. Jordbruk er den viktigste næringen, med storfeproduksjon som en viktig del. Byen betjenes av jernbane med passasjertog, regional flyplass og ligger ved krysset av tre motorveier.

Kjente personer fra Dodge City[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]