Pripjatmyrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sumpene malt av Ivan Sjisjkin i 1890.

Pripjatmyrene eller Pripjatsumpene (også kalt Rokitnomyrene og Pinskmyrene) er et vidstrakt våtmarksområde som dekker store deler av det sørlige Hviterussland og det nordvestlige Ukraina. Området ligger hovedsakelig i det polesiske lavland, på begge sider av elva Pripjat, og strekker seg fra Brest i vest til Mahiljow i nordøst og Kiev i sørøst. Området har et areal på rundt 100 000 km² og er 480 km fra vest til øst og 225 km fra nord til sør.

Det svært flate landskapet består av tallrike sumper, myrer, innsjøer og elver som veksler med tett skog. Våtmarkene går gjennom betydelige endringer i størrelse i løpet av året, når smeltevann om våren og kraftig regn om høsten forårsaker flom og betydelige oversvømmelser. I 1870 ble det påbegynt drenering av de østlige områdene, og betydelige arealer er blitt ryddet til jordbruk og beite.[1]

Den sørøstlige delen av området ligger innenfor forbudssonen rundt Tsjernobyl, som ble opprettet som følge av de radioaktive utslippene fra Tsjernobyl-ulykken. Her lå også den nå fraflyttede byen Pripjat.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Blackbourn, David (2006). The Conquest of Nature: Water, Landscape and the Making of Modern Germany. Jonathan Cape. 

Koordinater: 51°49′N 24°57′Ø