Primo Nebiolo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Primo Nebiolo (født 14. juli 1923 i Torino, død 7. november 1999 i Roma) var en italiensk idrettsleder og president for Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Nebiolo var selv en aktiv lengdehopper i sin ungdom. Han studerte senere jus og statsvitenskap og ble en forretningsmann innen bygge- og anleggsnæringen. I 1961 ble Nebiolo president i den Internasjonale forbundet for universitetsidrett (FISU), og fikk etablert arrangementet Universiaden i 1961 som en ledende konkurranse for studenter. Han var president i det italienske friidrettsforundet fra 1969 til 1989. I 1972 ble han valgt inn i IAAFs komité, og ble president for Association of Summer Olympic International Federations i 1983.

I 1981 ble Nebiolo president i IAAF. Han gav forbundet mer makt over de nasjonale forbundene og etablerte det første VM i friidrett 1983 i Helsinki. Som sittende president i IAAF ble han valgt som medlem av Den internasjonale olympiske komité i 1992. Nebiolo var sentral i arbeidet med å få Vinter-OL 2006 til hjembyen Torino.

Han satt som president for IAAF til sin død i novrember 1999. Visepresident Lamine Diack tok over som fungerende president frem til han ble offisielt valgt i 2001.

Stadio Primo Nebiolo i Messina er navngitt etter Dr. Nebiolo. I București har en gate fått hans navn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ItaliaDenne Italia- og personrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.