Dynamisk sportsskyting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Praktisk skyting)
Gå til: navigasjon, søk

Dynamisk sportsskyting (tidligere kjent som praktisk skyting) er en skytesport hvor man prøver å forene de tre prinsippene presisjon, kraft og hurtighet ved at man bruker et våpen av en viss minstekraft til å skyte på poenggivende skiver på tid. I Norge organiseres sporten gjennom klubber tilsluttet Dynamisk Sportsskyting Norge (DSSN), og internasjonalt administreres den av International Practical Shooting Confederation (IPSC).

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig ble dynamisk sportsskyting utviklet i California1950-tallet med mål om å utvikle ferdigheter av bruk av pistol som et forsvarsvåpen, men skyteformen har gradvis utviklet seg til å bli en ren sportsgren uten noen særlig forankring i det opprinnelige formålet.

Dynamisk sportsskyting er i dag en stor internasjonal idrett og vektlegger sikker våpenbehandling svært høyt. Gjennom krav til våpen som kan brukes og måten konkurransene blir gjennomført på forsøker man å forene presisjon, kraft og hurtighet, noe som finner igjen fra slagordet til det internasjonale forbundet International Practical Shooting Confederation (IPSC) som er DVC – «Diligentia, Vis, Celeritas» (latin for «presisjon, kraft, hurtighet»). Skyteprogrammene utføres både med pistol, revolver, hagle og rifle, og skytterne blir delt i forskjellige klasser etter ferdighet og våpentype som blir brukt.

Regler[rediger | rediger kilde]

Skivene som blir brukt i IPSC

Skytterene går individuelt gjennom ulike «stages», og poengene skytteren oppnår deles på tiden. Metoden som brukes for å regne sammen poengene kalles «Comstock», som betyr at tiden blir regnet fra startsignal er gitt og til siste skytteren har avfyrt siste skudd. Til dette brukes spesielle tidtakere som føler når skudd er avfyrt og viser tiden frem til det siste skuddet.

Poengene skytteren får blir så delt på tiden, hvilket betyr at dersom to skyttere har fått likt antall poeng på skivene men den ene har brukt halvparten så lang tid vil den raskeste av dem få dobbelt så høy poengsum på øvelsen. Hver øvelse består av flere skiver som skal skytes, og vanligvis må skytteren bevege seg og skyte fra flere posisjoner. En konkurranse består av et visst antall ulike øvelser, og poengsum og plassering på hver øvelse blir lagt sammen for å kåre sammenlagtvinneren. En stor øvelse med mange skiver vil dermed telle mer enn en liten øvelse med få skiver når sammenlagtresultatet skal kalkuleres.

Vanligvis vil skytterne få lov til å gå gjennom løypen og foreta en besiktigelse for å kunne legge opp en taktikk for å gjennomføringen, men på noen stevner kan det også dukke opp øvelser som er ukjente for skytteren slik at oppgaven må løses på sparket. For å ivareta sikkerheten blir skytteren alltid fulgt av en funksjonær mens han/ hun skyter som skal passe på at ingen regler brytes og samtidig er ansvarlig for å ta tiden og telle poengene til skytteren.

Skivene kan være bevegelige og de kan være delvis dekket av skiver som ikke skal treffes (no shoots) og gir minuspoeng hvis man treffer dem. Skivene som brukes er nærmest åttekantet, 45 x 57 cm store. Den innerste delen, den såkalte «A-sonen», som gir mest poeng er 15 cm bred. Med pistol foregår det meste av skytingen på korte avstander, men skivene kan også stå såpass langt unna som 45 m. Det brukes kun grovkalibrede våpen, dvs. kaliber 9 mm eller større, og skytingen foregår samtidig som man skal bevege seg, skyte under eller over hindringer og i andre uvante stillinger. Alt dette skal gjøres på kortest mulig tid, dermed blir det vanskeligere enn det kan høres ut til.

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

Det arrangeres konkurranser på alle nivåer; interne klubbstevner, åpne konkurranser, norgesmesterskap og verdensmesterskap. Verdensmesterskapene har vært arrangert siden 1975, de siste årene med 3 år mellom hvert. I Salzburg i Østerrike i 1976 vant nordmannen Jan Foss den første og eneste VM-tittel vunnet av en nordmann. VM kalles for «World Shoot», og er nummerert med romertall. Forrige VM var World Shoot VXI i Hellas i 2011, mens neste VM er Wolrd Shoot VXII i Florida i 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]