Sivilpistol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sivilpistol er en nasjonal skytegren som utøves av klubber tilsluttet Dynamisk Sportsskyting Norge. Reglene er ganske like de som brukes i dynamisk sportsskyting innen International Practical Shooting Confederation, med forskjell at det brukes andre våpenklasser og scoringmetoder.[1] Sivilpistol-konkurranser har vært arrangert i Norge siden midten av 1980-tallet,[2][3] og det arrangeres norgesmesterskap (NM) i sivilpistol hvert år.

Scoring[rediger | rediger kilde]

Det brukes utelukkende IPSC-pappskiver i sivilpistol.

Konkurransen går ut på å skyte poenggivende skiver på kortest mulig tid. Scoringmetoden kalles «tid pluss», som er forskjellig fra «Comstock scoring» som brukes innen IPSC. Med tid pluss scoring akkumuleres tiden skytteren bruker på hver løype, med tilleggstid for bom og dårlige treff. Vinneren er utøveren med lavest tid på slutten av konkurransen. Det kan brukes maksimalt 5 skiver per øvelse. Skytteren har ubegrenset tid til egen gjennomføring og kan skyte et ubegrenset antall skudd.

Plusstid
Treff/ bom Sekund tillegg
A-treff 0 sekund
C-treff 0,5 sekund
D-treff 1,5 sekund
Bom 5 sekund
No shoot 5 sekund (maksimalt 5 sekund
tillegg per no shoot)
Prosedyrefeil 3 sekund

Klasser[rediger | rediger kilde]

Klassene er nummerert 1–5. Det er ikke faktorkrav til ammunisjonen. Fra 2012 brukes det to forskjellige måleesker, for klasse 1 med dimensjoner 185×120×30 mm, og for klasse 2 og 3 med dimensjoner 185×135×34 mm.

Klasse 1

Klasse for de minste lommepistolene, subkompakte pistolene og revolverne. Kulekaliber må være mindre enn 8 mm, og våpen med magasin må passe i den minste måleesken som er 185×120×30 mm (frem til 2012 var måleboksen 125×91×26 mm.) Minimum avtrekksvekt er 800 gram. Porting eller kompensator er ikke tillatt. Klasse 1 skiller seg ut på et par punkter:

  • Man starter med våpenet i 45°, hylster er kun til transport.
  • Omlading er tillatt, men kan ikke kreves av øvelsen. Magasiner kan lades med maks 6 skudd (+1 i kammer, hvis start med ladd våpen).
  • Det scores 1 tellende treff per skive, i stedet for 2 som for de andre klassene.
Klasse 2

Klasse for kompakte pistoler som passer i en måleske med dimensjoner 185×135×34 mm. Kulekaliber må være i intervallet fra og med 8,0 mm til og med 9,9 mm, for eksempel 9×19 mm. Porting eller kompensator er ikke tillatt. Minimum avtrekksvekt er 800 gram. Hylsterposisjon må tilfredsstille de samme krav som IPSC standard.

Klasse 3

Klasse for kompakte pistoler som passer i en måleske med dimensjoner 185×135×34 mm. Kulekaliber må være 10 mm eller større, for eksempel 40 S&W. Porting eller kompensator er ikke tillatt. Minimum avtrekksvekt er 800 gram. Hylsterposisjon må tilfredsstille de samme krav som IPSC standard.

Klasse 4

Klasse for kortløpede revolvere med kulekaliber 7,5 mm (f.eks. .32 ACP) eller større. Det er ingen måleske, men pipen kan ikke være lengre enn 80 mm (3,14 tommer). En kan lade med maks 6 skudd i tønnen. Porting eller kompensator er ikke tillatt. Avtrekksvekt er ikke begrenset, men det er kun tillatt å ta spennavtrekk. Hylsterposisjon må tilfredsstille de samme krav som IPSC standard.

Klasse 5

Klasse for de fleste pistoler og revolvere kamret for .22 LR. Det er ingen måleske. Hylsterposisjon må tilfredsstille samme krav som IPSC open. Klasse 5 er den eneste klassen som tillater optiske sikter, samt den eneste som tillater porting eller kompensator. Jernsikter er også tillatt. En kan ha maks 10 skudd i hvert magasin (+1 i kammer, hvis start med ladd våpen). Minimum avtrekksvekt er 800 gram.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sivilpistol :: DSSN regelverk» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 15. mars 2007. Besøkt 6. september 2017. 
  2. ^ Nytt forslag til NSF Spesialfelt, avsnitt om Sivilpistol
  3. ^ Regelhefte - Norges Forbund for Praktisk Skyting - Utgitt april 1985

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]