Dynamisk Sportsskyting Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dynamisk Sportsskyting Norge
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer988 539 155
Stiftet1979
LandNorge
MedlemskapInternational Practical Shooting Confederation
Nettstedwww.dssn.no (nb)

Dynamisk Sportsskyting Norge (DSSN, konstituert i 1979) er det norske forbundet for dynamisk sportsskyting. Forbundet er internasjonalt tilsluttet International Practical Shooting Confederation (IPSC) som styrer sporten internasjonalt ved å godkjenne våpen og utstyr for ulike klasser, skrive regler for gjennomføring samt organisere verdensmesterskapene Handgun World Shoot, Rifle World Shoot og Shotgun World Shoot.

Historie[rediger | rediger kilde]

Forløperen til dynamisk sportsskyting var Stridsskytterligaen som ble organisert mellom 1974 og 1979,[1] og ble ofte omtalt som stridsskyting. Det internasjonale forbundet for dynamisk (IPSC) ble konstituert i mai 1976 på Columbia-konferansen i Missouri, USA, og Norges Forbund for Praktisk Skyting ble i 1979 opprettet som den norske regionen av IPSC.[2] Sporten ble omdøpt til praktisk skyting, og Stridsskytterligaen gikk formelt over til å bli en klubb tilsluttet NFPS. Forbundet ble hetende NFPS helt frem til den 4. mars 2013 da forbundstinget vedtok å endre navnet til det mer beskrivende Dynamisk Sportsskyting Norge for å tydeligere fremme sportsaspektet ved idretten overfor myndigheter og befolkningen i Norge.

I 1992 ble den norske grenen av nasjonale skytelederorganisasjoner innen IPSC kalt National Range Officers Institute (NROI) opprett i Norge og underlagt DSSN.

Dynamisk Sportsskyting Norge har tidligere gitt ut medlemsbladet Magazinet.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Forbundsstyret til DSSN blir valgt på det årlige forbundstinget, og forbundet sørger blant annet for at det blir arrangert Norgesmesterskap i dynamisk sportsskyting med rifle og pistol. Forbundet har et tett samarbeid med myndighetene når det gjelder utarbeiding og håndhevelse av lover og forskrifter for å få og bruke våpen til dynamisk sportsskyting.

Skyteledere[rediger | rediger kilde]

NROI Norge (fullt navn National Range Officers Institute Norway) er underlagt DSSN og har ansvaret for utdannelse av skyteledere til dynamisk sportsskyting. Skytelederne skal sørge for at stevner foregår på en sikker og rettferdig måte i henhold til reglene. NROI er internasjonalt tilknyttet International Range Officers Association (IROA).

Landslag[rediger | rediger kilde]

DSSN har landslag og satsingstropp for pistol og rifle hvor talentfulle skyttere gis mulighet til å utvikle seg som både som lagspiller og enkeltskytter. Derifra velger landslagssjefene lag som sendes til nordisk-, europa- og verdensmesterskapene. Det holdes jevnlig treningssamlinger gjennom året hvor det utveksles erfaringer. Landslagene har også holdt kurs for breddeskyttere, og bidrar på den måten både med å heve nivået på bredden samt fungere som en rekrutteringskanal inn mot landslagene.

Skytedisipliner administrert av DSSN[rediger | rediger kilde]

Dynamisk sportsskyting[rediger | rediger kilde]

IPSC er i Norge og på verdensbasis den mest populære grenen innen dynamisk sportsskyting. DSSN arrangerer norgesmesterskap årlig:

Sivilpistol[rediger | rediger kilde]

Sivilpistol er en nasjonal skytegren hvor reglene er ganske like de som brukes innen IPSC, med forskjell at det brukes andre våpenklasser og scoringmetoder.[3] Norgesmesterskap i sivilpistol arrangeres hvert år:

Steel Challenge[rediger | rediger kilde]

Steel Challenge er en hurtigskytingskonkurranse hvor det utelukkende skytes på stålmål. Det er standardiserte løyper hvor skivene har forskjellige størrelser og plasseringer, og det er om å gjøre å bruke kortest mulig tid på å treffe alle blinkene. DSSN arrangerer NM hvert år:

Kongepokaler[rediger | rediger kilde]

DSSN delte ut Hans Majestet Kongens Pokal til NM-vinnere i 2004 og 2009:

Større mesterskap[rediger | rediger kilde]

EM pistol 1980[rediger | rediger kilde]

I 1980 arrangerte DSSN europamesterskapet i pistol (IPSC European Handgun Championship) på Løvenskioldbanen over 3 dager rundt pinsen (1. og 2. pinsedag var henholdsvis 25. og 26. mai).[5] Rundt 100 deltakere fra 7 europeiske land deltok, samt et lag fra Zimbabwe. Stevnet bestod av 6 øvelser over. Nordmannen Vidar Nakling tok gull, mens Bob Chittlebourgh fra Storbritannia tok sølv og Terje Lund tok bronse.

EM rifle 2009[rediger | rediger kilde]

I 2009 arrangerte DSSN europamesterskapet i rifle (IPSC European Rifle Championship) som ble avholdt på Hengsvann[1] utenfor Kongsberg den 13.–17. juli.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Andre skytterforbund i Norge[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]