Portal:Star Wars/Utvalgt artikkel/2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Star Wars og del av arkivet Portal:Star Wars/Utvalgt artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>

Darth Vader (født Anakin Skywalker) er en fiktiv person i George Lucas' Star Wars-univers. Han er sønn av Shmi Skywalker, men har ingen biologisk far. Han ble derimot født av Shmi ved Kraftens vilje. Anakin er sanskrit og betyr «kriger» og Vader er nederlandsk og betyr «far».

Darth Vader er hovedantagonisten i den originale trilogien og i Star Wars Episode III. I trilogien ble han spilt av David Prowse, mens James Earl Jones sørget for stemmen. Darth Vader er en av de mest populære antagonister i filmhistorien, og ble rangert som nummer tre på American Film Institutes tidenes topp 50 filmskurker.

I Episode IV og Episode V blir Vader beskrevet som ondskapens inkarnasjon. Han er den brutale håndheveren over den galaktiske republikken. Som en mørk sith tjenestegjør Vader som keiser Palpatines høyre hånd, og bruker den mørke siden av Kraften til å nådeløst jage jediene og opprørerne til galaksens ende. I den nye trilogien forteller historien om den heroiske Anakin Skywalker. I den siste filmen av disse tre, går Anakin over til den mørke siden og blir transformert til den ikoniske cyborgen Darth Vader.

Les mer