Portal:Ml-bevegelsen/Publikasjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Klassekampen
Klassekampen utkom med første nummer 7. februar 1969. Avisen var utgitt av «en gruppe marxist-leninister». Sentrale personer bak initiativet var Tron Øgrim og Pål Steigan. Avisen ble lansert i forbindelse med årsmøte i Sosialistisk Folkeparti, der venstreopposisjonen og ungdomorganisasjonen SUF(m-l) forlot SF.

Avisens uttalte mål var å styrke den marxist-leninistiske bevegelsen, og legge grunnlag for et nytt kommunistisk parti i Norge. Samtidig tok den mål av seg til å bli en arbeideravis, med artikler om livet på arbeidsplassene og livet i Norge. Den tilsvarende svenske avisen, Gnistan, tjente som et forbilde.

Som månedsavis var Klassekampen et rent dugnadsprosjekt, der både det redaksjonelle arbeidet, brettingen av aviser og salg ble utført av frivillige. På grunn av framgangen til ml-bevegelsen og det høye aktivitetsnivået økte salget og opplaget raskt: Første nummeret i 1969 ble trykket i 3500 eks. Opplaget passerte 10 000 i 1970, og 20 000 i 1971. Første mai var en viktig salgsdag, og 1.mai-nummeret ble i 1972 trykket i 45 000. I perioden som månedsavis kom også Klassekampen med en rekke ekstranummer om aktuelle saker, løpeseddel-lignede trykksaker som ble spredt i langt høyere opplag enn avisen.

Fra 1972 ble avisen organ for Marxist-Leninistiske Grupper, MLG, som var forløperen til AKP(m-l). Samtidig ble det startet pengeinnsamling og verving av abonnenter med tanke på ukentlige utgivelser.

I januar 1973 ble avisen ukeavis. Kort etter ble den det formelle partiorganet for det nystiftede AKP(m-l)

I 1991 ble avisens formelle bånd som partiorgan for AKP brutt og dagens formålsparagraf og vedtekter forfattet.

Røde Fane / Rødt!
Bladet ble opprinnelig etablert i mars 1969, under navnet Røde Fane. Det ble startet av medlemmer av Norges Kommunistiske Parti (NKP) som var i opposisjon til partiledelsen. Fra nr. 4 1970 var organ for Marxist-Leninistisk Front (MLF), en fraksjon som etterhvert brøt ut fra NKP.

MLF samarbeidet i en kort periode med Marxist-leninistiske grupper (MLG) om å stifte et nytt kommunistparti, men samarbeidet havarerte. Et stort mindretall i MLF, ledet av Georg Vaagen og Svein Johnsen, valgte da å støtte MLG, og organisasjonen ble splittet. Begge MLF-grupperingene ga deretter ut «sitt» Røde Fane, slik at det i mange år kom ut to ulike blader med samme navn.

Røde Fane ble fra AKP(m-l)s stiftelse partiets blad. AKPs Røde Fane ble utgitt seks ganger årlig i A5-format fram til 1979. Da gikk det over til et større format, tilnærmet A4. I 2005 skiftet bladet navn til Rødt!.

Da AKP og Rød Valgallianse slo seg sammen og stiftet det nye partiet Rødt i 2007 ble eierskapet til tidsskriftet overført til dette partiet.

Ungsosialisten
Ungsosialisten ble stiftet i 1963 som tidsskriftet til Sosialistisk Ungdomsforbund, en organisasjon stiftet samme året, som ungdomsorganisasjonen til Sosialistisk Folkeparti. Ungsosialisten var første året en enkel, stensilert publikasjon. Året etter presenterte man et lite, 8-siders trykt blad i A5-format.

Fra 1964 ble organisasjonsnyheter fra ungdomsforbundet presentert i avisen Orientering, i den faste, vesle spalta «SUF-nytt». I 1966 ble Ungsosialisten trykt som fire-siders bilag i denne avisen, som en del av Orientering.

Midt på 1960-tallet vokste det fram en marxist-leninistisk, revolusjonær opposisjon i SUF. Denne grupperingen tok på landsmøtet i 1967 over Ungsosialisten. Deretter ble bladet utgitt som en selvstendig trykksak i A4-format. Det ble nå det viktigste organet til den unge ml-bevegelsen i perioden fram til avisen Klassekampen ble etablert i 1969.

Røde Garde
Fra nr. 1 1970 skiftet Ungsosialisten navn til Røde Garde. Det vokste på 1970-tallet i takt med ml-bevegelsen, og kunne i 1971 skilte med et trykt opplag på 15 000 eksemplarer. Midt på 1970-tallet lå opplaget nær 10 000. I denne perioden ble bladet utgitt 8 - 10 ganger årlig.

I 1977 gikk det over fra tidsskriftsformat til avisformat, og begynte med månedlige utgivelser. Dels ble omleggingen redaksjonelt begrunnet: Man ønsket hyppigere utgaver og mer aktualitet. Dels var årsaken at bevegelsens trykkeri Duplotrykk hadde skaffet rotasjonspresse for å trykke Klassekampen. Da ble det billigere å trykke Røde Garde i avisformat.

Rute 80
Røde Garde skiftet navn til Rute 80 fra nr. 2 1980. Fra månedlige utgivelser trappet man nå ned til 4 - 6 utgaver i året. Den redaksjonelle linjen ble gradvis justert. I 1981 ble «ml-logoen» med Marx-Engels-Lenin-Stalin-Mao fjernet fra avisens kolofonside.

Rebell
Rute 80 skiftet navn til Rebell fra nummer 1 1989. Det fortsatte i avisformat til midt på 1990-tallet, men kom fra nr. 1 1995 igjen i A4-format. I dette tiåret kom det med 2 – 5 utgaver i året.

På slutten av tiåret fikk bladet en løsere tilknytning til organisasjonen. I 1999 var det «utgitt av Rød Ungdom», året etter «utgitt med støtte fra Rød Ungdom».

I 2002 flyttet redaksjonen adresse fra Oslo til Trondheim. Bladet ble redesignet, og relansert med nytt bladhode og mindre format. Trykt opplag på første nummer dette året var 1500, på de neste 1000 eksemplarer. Fra 2003 innstilte man utgivelsen, og bladet kom ikke ut igjen før i 2009.

I dag er bladet Rød Ungdoms trykte organ og kommer med 2-3 nummer i året.

Uredd
Uredd var Rød Ungdoms blad rettet mot ungdomsskoleelever på slutten av 1970-tallet.

Slutt Rekkene
Slutt rekkene var AKPs blad rettet mot soldater og vernepliktige.

Internasjonalen
Internasjonalen var AKPs blad om de marxist-leninistiske organisasjonene og frigjøringsbevegelser i andre land. Bladet kom med fem utgaver mellom 1976 og 1978. Redaktør var Knut Johansen.[1]

Materialisten
Materialisten; tidsskrift for forskning, fagkritikk og teoretisk debatt er et norsk tidsskrift. Tidsskriftet har fagfellevurdering og ble i 2004 godkjent som vitenskapelig på nivå 1 i norsk vitenskapsindeks. Materialisten var opprinnelig marxistisk orientert og tilknyttet AKP(m-l), men er i dag et frittstående tidsskrift for «forskning, fagkritikk og teoretisk debatt».

Referanser[rediger kilde]